Κολομβία: Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 09:51

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απ'ό,τι αναμενόταν, αναπτύχθηκε η οικονομία της Κολομβίας το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η μείωση των απαγωγών και των δολοφονιών, τόνωσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που ώθησαν ανοδικά τις λιανικές πωλήσεις.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο στο 4,28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο τον προηγούμενο χρόνο, υψηλότερα από την ανάπτυξη κατά 1/4 του 2,46% και πάνω από τις προβλέψεις των 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν αύξηση στο 4%.

«Η εσωτερική ιδιωτική κατανάλωση, οδήγησε σε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο από το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε ο Alberto Bernal, επικεφαλής της έρευνας αγοράς στη Λατινική Αμερική με την IDEAgolbal.com, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από τη Ν. Υόρκη. Ο ίδιος είπε, ότι, η ζήτηση των καταναλωτών θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας το 2005, μετά την ανάπτυξή της από τις επενδύσεις, το 2003 και το 2004.

Τα ομόλογα της Κολομβίας και το νόμισμα κινήθηκαν ανοδικά, μετά την έκθεση για το ΑΕΠ. Ο δείκτης 10% των κρατικών ομολόγων, λήξης το 2012, αυξήθηκε 2,25 σεντς του δολαρίου, φθάνοντας στα 107,75, μειώνοντας την απόδοση στο 8,47% στις 4 μ.μ., στη Ν. Υόρκη, τοπική ώρα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Το πέσο, ισχυροποιήθηκε 1,4%, φθάνοντας στα 2367 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Ισχυροποιήθηκε 26% από τον Ιανουάριο του 2003, καθώς η ανάπτυξη, προσήλκυσε κεφάλαια στη χώρα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 6,1% το 2004 και με το ταχύτερο ρυθμό μέσα σε πέντε χρόνια, καθώς οι αγορές στα εμπορικά κέντρα, όπως στο Andino Commercial και το Business Center, στην Μπογκοτά, ευνοήθηκαν από την επιτυχή προσπάθεια του προέδρου της χώρας, Alvaro Uribe, να πολεμήσει τους αντάρτες και τους διακινητές ναρκωτικών. Οι ανθρωποκτονίες και οι απαγωγές, μειώθηκαν κατά 1/3 από τη στιγμή που ο Uribe, 52 ετών, ανέλαβε την ηγεσία της Κολομβίας, τον Αύγουστο του 2002. Ωστόσο, οι απαγωγές στην Κολομβία πέρυσι, ανήλθαν σε 1.440 και παρέμειναν οι περισσότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα