Biogen, Elan: Τρίτος θάνατος από τη χρήση του φαρμάκου Tysabri

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 10:08

TΡΙΤΟ θάνατο, συνδεδεμένο με το ύποπτο για την πρόκλησή του σκεύασμα, Tysabri, ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες Biogen Idec Inc. και Elan Corp., γεγονός που βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιστροφή του φαρμάκου στην αγορά. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών, κινήθηκαν πτωτικά.

Ο ασθενής που απεβίωσε το 2003, είχε την ανίατη νόσο του Crohn και πήρε το φάρμακο Tysabri σε κλινική δοκιμή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Biogen, Amy Brockelman, σε τηλεφωνική της συνέντευξη σήμερα. Το Tysabri, είχε πάρει την έγκριση στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας τον Νοέμβριο, ενώ οι εταιρείες μελετούσαν το φάρμακο και για άλλες χρήσεις.

«Η νέα υπόθεση μειώνει τις πιθανότητες επιστροφής του Tysabri την αγορά», ανέφερε ο Geoffrey Porges, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co., στη Ν. Υόρκη. Η Biogen και η Elan, σταμάτησαν τις πωλήσεις του φαρμάκου τον περασμένο μήνα, μετά τον θάνατο ενός ασθενούς με νευρολογική διαταραχή και ενός ακόμη, που συνδέθηκε με το σκεύασμα.

«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο», είπε ο Porges σε τηλεφωνική του συνέντευξη, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει ούτε μία στις 10 πιθανότητες να επιστρέψει αυτό το φάρμακο στην αγορά».

Οι μετοχές της Biogen υποχωρούσαν 10%, φθάνοντας στα 34.50 δολ. η μία στις 5:47' μ.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Nasdaq, μετά το κλείσιμό τους στις 38,35 δολ. η μία. Οι μετοχές της Elan, που εδρεύει στο Δουβλίνο και διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υποχωρούσαν 46%, φθάνοντας στα 3,80 δολ. η μία. Οι εταιρείες, έκαναν τις ανακοινώσεις για τον θάνατο και τρίτου ασθενούς, μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα