Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 10:59
UPD:11:02
SOOC/Menelaos Myrillas

Να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά και των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,14% στις 604,93 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,33% στις 1.630,24 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,40 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,99% στις 547,37 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,51%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,15%, η Eurobank κατά 0,50% και η Alpha Bank κατά 0,59%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development εμφανίζει κέρδη κοντά στο 3% ενώ πέριξ του 0,60% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ο Τιτάν διολισθαίνει κατά 1,21%, η Jumbo κατά 1,14% και η ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,90%

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, καθώς το 10ετές υποχωρεί στο 6,949% παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 7,270% και του 2ετούς κατά 45 μονάδες βάσης, στο 5,408%. Τον τόνο των τελευταίων ημερών δίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει την προώθηση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο χθεσινό EuroWorking Group διαπιστώθηκε «σημαντική πρόοδος», με τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να ενσωματώσουν στα τελικά κείμενα ενδεχόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, αφορούν κυρίως τρεις τομείς: τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και την αγορά ενέργειας.

Από την πλευρά του, αβέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος και μπορούμε να περιμένουμε ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε την αξιολόγηση» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ωστόσο, δήλωσε πως «δεν είναι σίγουρος, εάν αυτό θα συμβεί στη συνεδρίαση τoυ Eurogroup, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Από την πλευρά του, ορατή χαρακτήρισε την προοπτική εξόδου από την κρίση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ωστόσο, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την έγκαιρη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το 2017 και κατά 1,9% το 2018 αναμένει ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΑΣΑ), σύμφωνα με την έκθεση «World Economic Outlook», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα εδραστεί στον αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κορρές Α.Ε., με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών της πλάνων. Το δάνειο, πενταετούς διάρκειας, έχει ως διοργανώτρια τράπεζα την Τράπεζα Πειραιώς  Α.Ε και στην κάλυψή του, συμμετέχουν επιπλέον, οι EFG Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα