Telefonica: Μεγαλύτερη προσφορά για την εξαγορά της Cesky Telecom

Από την Swisscom και την Belgacom
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 11:04
UPD:11:10

ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣΕ της προσφοράς της Swisscom AG και της Belgacom SA, σε δημοπρασία για την πώληση μεριδίου 51% της τσεχικής κυβέρνησης, στην Cesky Telecom AS, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, Telefonica SA.

H Telefonica, με έδρα τη Μαδρίτη, προσέφερε 82,6 δισ. κορώνες (3,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 502 κορώνες ανά μετοχή, για το μερίδιο του κράτους της Τσεχίας, στην υπ'αριθμόν ένα εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, σύμφωνα με την Petra Krainova, εκπρόσωπο του National Property Fund, την κρατική υπηρεσία που έχει αναλάβει την πώληση, μετά το χθεσινό κλείσιμο των αγορών. Η αρχική τιμή είναι 25% υψηλότερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της Cesky Telecom AS, στην Πράγα.

«Όταν η τιμή είναι τόσο καλή όσο αυτή, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση, επειδή θα είναι λίγο δύσκολο να δικαιολογήσει, το γιατί δεν την δέχεται», ανέφερε ο Tomas Gatek, αναλυτής της Patria Finance AS, χρηματιστηριακής φίρμας, χθες, στην Πράγα.

Η εξαγορά αυτή, θα βοηθήσει την Telefonica, να μειώσει την εξάρτησή της από τη Λατινική Αμερική, όπου έχει δαπανήσει περισσότερα από 90 δισ. δολ. ΗΠΑ σε εξαγορές και επενδύσεις, προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της περιφέρειας.

Η Swisscom, προσέφερε 79,2 δισ. κορώνες και η Belgacom, 67,5 δισ. κορώνες. Οι προσφορές που έγιναν από την France Telecom SA και την εταιρεία επενδύσεων Blackstone Group LP, την CVC Capital Partners και την Providence Equity Partners Inc., δεν ελήφθησαν υπ'όψιν, καθώς θεωρήθηκαν «απαράδεκτες», ανέφερε η Petra Krainova

Η τιμή προσφοράς της Swisscom ήταν τα «μέγιστα δικαιολογημένη», από τους μετόχους και απ' ό,τι φαίνεται η εταιρεία, που εδρεύει στη Βέρνη της Ελβετίας, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση της προσφοράς, όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, έγινε πέρυσι τον Μάϊο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δεύτερη προσπάθεια πώλησης της Cesky Telecom, αποτελεί ακόμη κίνδυνο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Stanislav Gross, που αντιμετωπίζει την ψήφο εμπιστοσύνης την 1η Απριλίου. Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλυθεί, οι Τσέχοι, θα πρέπει να σκεφτούν για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την πώληση ή να την κάνει, μέσω των κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Οι μετοχές της Cesky Telecom, υποχωρούσαν 13,50 κορώνες χθες, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στις 400,30 κορώνες κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου. Η Gatek of Patria, που εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «buy», είπε, ότι αύριο οι μετοχές της θα κινηθούν ανοδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα