Αγώνας δρόμου για τη β' αξιολόγηση

Τα συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 09:55
UPD:09:56
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν  ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα,  τα οποία θα πρέπει κλείσουν μέσα στην εβδομάδα για να ολοκληρωθεί  η β' αξιολόγηση και να προχωρήσουν  οι συζητήσεις  για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα τα οποία θα πρέπει κλείσουν μέσα στην εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσει την προσεχή κρίσιμη για την Ελλάδα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.

Κανονικά η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία πριν από το Εurogroup, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ώστε να ενσωματώσουν στα τελικά κείμενα ενδεχόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Τα ανοικτά μέτωπα

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά αφορούν κυρίως τρεις τομείς, τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και την αγορά ενέργειας.

Σε σχέση με τα εργασιακά γίνονται δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις για πολλά χρόνια. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο συμφιλιωτικοί προτείνοντας οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη του μνημονίου στα μέσα του 2018.

Στον δημοσιονομικό τομέα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο κενό που υπάρχει για το 2018, το οποίο κοινοτικές πηγές ανέβαζαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ 500 και 600 εκατ. ευρώ. Φυσικά, υπάρχει και το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο όμως συνδέεται με τη στάση του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να κρατήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 τουλάχιστον για δύο χρόνια, ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται ανένδοτο θεωρώντας τον στόχο ανέφικτο, γι’ αυτό ζητεί μείωση του πρωτογενούς ή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα.

Τέλος, στον τομέα της ενέργειας οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αλλαγές στο θέμα των δημοπρασιών της ΔΕΗ θεωρώντας ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν λειτούργησε στην πράξη. Είναι προφανές, τονίζουν στις Βρυξέλλες, πως αν δεν βρεθεί λύση θα ενταθούν οι πιέσεις για ιδιωτικοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού της ΔΕΗ από το 17% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. 

Το θέμα του χρέους

Στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση πριν από το Εurogroup, ωστόσο έχουν χαμηλώσει τον πήχη σχετικά με τις δυνατότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου γιατί το ζήτημα του χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ειδικότερα, για μεν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει προετοιμάσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα υιοθετηθούν εύκολα από το Εurogroup. Το ζητούμενο είναι τα μεσοπρόθεσμα που ζητεί το ΔΝΤ, για τα οποία αρνητική εμφανίζεται μόνο η γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το γεγονός ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. (Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Σουλτς), στους οποίους χθες προστέθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τάσσονται υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους, δημιουργεί μια δυναμική που αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνολική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση και το χρέος, τότε ενδεχομένως θα αναζητηθεί μια άλλη ημερομηνία για σύγκληση έκτακτης συνόδου του Εurogroup, το πιθανότερο εντός του επόμενου μήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα