Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, θα τίθενται από την 1η Ιανουαρίου 2017 εκτός της ρύθμισης αυτής, αν, για 2η φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, αφήσουν απλήρωτη -έστω και για μία μέρα μετά τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής- οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς την εφορία. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.
Την ώρα δηλαδή που οι θεσμοί αρνούνται οποιαδήποτε νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σφίγγει και ο κλοιός γύρω από τους φορολογούμενους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ήδη, από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» τίθενται εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί ή βεβαιώνεται στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά. Αν προλάβουν να πληρώσουν ολόκληρη τη νέα οφειλή μέσα στο 15νθήμερο ή εάν προλάβουν να τη ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη, τότε γλιτώνουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όμως, τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι εάν ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί στις «100 δόσεις» καθυστερήσει να εξοφλήσει (δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα) μια οποιαδήποτε νέα οφειλή του προς το Δημόσιο για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τότε θα χάνει άμεσα τη ρύθμιση των «100 δόσεων»! Αν, δηλαδή, τη δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους 6 μήνες καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να πληρώσει εμπρόθεσμα νέα οφειλή προς το Δημόσιο, θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης «100 δόσεων» για τις πιο παλιές οφειλές του.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από το επόμενο έτος τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετηθεί νέα ευνοϊκή ρύθμιση τύπου «100 δόσεων», αλλά ακόμη και η ήδη υφιστάμενη θα είναι πιο εύκολο να απολεσθεί από όσους έχουν ενταχθεί σ’ αυτήν.
Πιο αναλυτικά, με βάση το άρθρο 4 του «μνημονιακού» νόμου 4346/2015:
1) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» χάνεται εφόσον προκύψουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν εξοφληθούν εντός 15 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους.
2) Από την 1η-1-2017 μέχρι την 31η-12-2017, η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» απόλλυται σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.
3) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» δεν χάνεται εάν ο οφειλέτης υπαγάγει τη νέα οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων, που προβλέπεται από το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), πριν η οφειλή αυτή γίνει έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμη! Η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ θα πρέπει, δηλαδή, να υποβληθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής.
Η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις.
Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του ΚΦΔ δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.
4) Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μιί μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».