Ταϊλάνδη: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής πρώτη φορά σε τρία χρόνια

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 13:35

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών ετών, τον Φεβρουάριο, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ταϊλάνδης, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης προϊόντων από το εξωτερικό, μείωσε την παραγωγή αυτοκινήτων και επέδρασε αρνητικά, λόγω της ανομβρίας στη ζάχαρη και στην παραγωγή κονσερβοποιημένων φρούτων.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 3,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Thailand. Συνολικά επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η βιομηχανική παραγωγή, θα σημείωνε άνοδο 3%. Η μείωση, είναι η πρώτη, που σημειώθηκε, από τον Δεκέμβριο του 2001.

«Ισως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό μειώνεται και η ανομβρία επηρέασε σε πολύ μεγαλύτερο των προβλέψεων βαθμό τις καλλιέργεις», ανέφερε ο Suchada Kirakul, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης από 5,5% έως 6,25% τον Ιανουάριο, μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου.

Η ανομβρία έπληξε περίπου 87 επαρχίες της Ταϊλάνδης, της μεγαλύτερης εξαγωγού ρυζιού στον κόσμο, ταπιόκας και ανανά σε κονσέρβα. Συνολικά 5,4 εκατ. εκτάρια αγροτικής γης έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την ανομβρία.

Η ανάπτυξη, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, ενδέχεται να υποχωρήσει κατά τι, στο 4,75% φέτος, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων, που μείωσε τις πωλήσεις αυτοκινήτων και κατοικιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Αυτή, θα είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη, μέσα σε τρία χρόνια.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχανιών τον Φεβρουάριο, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 22 μηνών, μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Βιομηχανίας της χώρας, στις 29 Μαρτίου.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,9%, φθάνοντας στα 7,64 δισ. δολ. ΗΠΑ και οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22,8%, φθάνοντας στα 8,24 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να είναι 600 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Αυτός, ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ελλειμμάτων στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα