Διόρθωσης συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 11:10
UPD:11:11
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέχεια στη διόρθωση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές κινούνται σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,78% στις 618,76 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,96% στις 1.666,40 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,32 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 30 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,08% στις 589,24 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 2,78%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,06%, η Eurobank κατά 2,38% και η Alpha Bank κατά 1,68%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κοντά στο -4% ενώ στο 2,20% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Παράλληλα, η μετοχή της Grivalia Properties εμφανίζει απώλειες κατά 1,05%, της Motor Oil κατά 1,75% και της Lamda Development κατά 1,04%.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς Ελλάδα, Ε.Ε. και ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και αλλαγές στις ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «αυτό που ακούω είναι πως οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και σημειώνεται μεγάλη πρόοδος». Για δικαιολογημένη αισιοδοξία έκανε λόγο από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται να υπάρξει ακόμα κάποια πρόοδος.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης, βοηθώντας την Ελλάδα να βγει από την ύφεση, υποστήριξε παράλληλα, νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος ερωτηθείς για τα «κόκκινα δάνεια», κατέστησε σαφές ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος θα εξαρτηθεί από την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal AEΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Με δεδομένο ότι αρκετοί Ξένοι Οίκοι κλείνουν βιβλία το τέλος Νοεμβρίου και ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση που πολλές φορές είναι συνυφασμένη με ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων, είναι πιθανόν να δούμε τα ψηλά της κίνησης πολύ σύντομα. Μετά θα περιμένουμε τα πολιτικά γεγονότα στο εξωτερικό με πρώτο το δημοψήφισμα στην Ιταλία, στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και τις εξελίξεις στα χρονίζοντα δικά μας θέματα για να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια της κίνησης».

Στα εταιρικά νέα, εντός του αναμενόμενου εύρους ήταν τα κέρδη προ προβλέψεων της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities, η οποία υπογραμμίζει πως βασικό θετικό στοιχείο ήταν η σημαντική μείωση των NPEs για ακόμα ένα τρίμηνο, κατά 900 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης πως η διοίκηση της Εθνικής έστειλε θετικά μηνύματα για το επόμενο διάστημα και περιέγραψε τη στόχευση για μείωση των NPEs κατά 40% ως το 2019.

Τιμή - στόχος παραμένουν τα 0,38 ευρώ (για το επόμενο δωδεκάμηνο), ενώ αμετάβλητη παραμένει και η σύσταση (αγορά). Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά πως το έτος θα κλείσει κερδοφόρο για την Εθνική και προσθέτει ότι η κερδοφορία θα βελτιωθεί σημαντικά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά της, η Επενδυτική Τράπεζα (IBG) «βλέπει» θετικές εξελίξεις για τη Folli Follie, καθώς εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις και το γ’ τρίμηνο. Η IBG αναμένει πως η εισηγμένη εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 131,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 26,1%, με τα συνολικά έσοδα να εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 10% στα 962,8 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha Bank τέλος, «βλέπει» κέρδη μετά από φόρους ύψους 34 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας θα διαμορφωθούν σε 487 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις σε 260 εκατ. ευρώ. Τιμή-στόχος παραμένουν τα 3,47 ευρώ, ενώ δεν αλλάζει ούτε η σύσταση «buy».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα