Αυστραλία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων για δεύτερο μήνα

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 09:36

ΑΥΞΗΣΗ, για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία, καθώς επιταχύνθηκε η αύξηση των τιμών καταναλωτή, ενισχύοντας τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, αυτήν την εβδομάδα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα στο Σύδνεϋ, με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκαν τον Ιανουάριο. Οι τιμές για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,5% τον Μάρτιο, μετά την αύξησή τους κατά 0,2%, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την TD Securities Ltd. και το Melbourne Institute.

Η χαμηλότερη ανεργία, μέσα σε 28 χρόνια, οδηγεί τις δαπάνες των καταναλωτών και ενδέχεται να βοηθήσει την οικονομία της Αυστραλίας, της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, να ανακάμψει από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε τέσσερα χρόνια, το τέταρτο τρίμηνο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ian Macfarlane, ο οποίος θα επανεξετάσει αύριο τα βασικά επιτόκια δανεισμού, είπε τον περασμένο μήνα ότι η έλλειψη εργασίας απειλεί την επιτάχυνση της αύξησης των μισθών και τον πληθωρισμό.

«Η εξέλιξη αυτή, καταδεικνύει μία αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Shane Lee, οικονομολόγος της Citigroup Global Markets Australia Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Οι καταναλωτές είναι αρκετά ικανοί, καθώς η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά και η εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα».

Συνολικά 18 από τους 23 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, είπαν, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας για δεύτερο μήνα, στο 5,75%. Η απόφαση της τράπεζας θα ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη των μελών της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα