Βελτίωση των δημοσιονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει η Κομισιόν

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 13:08
UPD:13:09

Για περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ευρωζώνης κάνει λόγο η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το μέσο έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 2,7% το 2004, ποσοστό που ήδη συνιστούσε βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2,8%).

Στο σύνολο της ΕΕ, το μέσο έλλειμμα αναμένεται να είναι 2,6% το 2005, δηλαδή αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2004.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, οι παραπάνω μέσοι όροι αποκρύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, εννιά χώρες βρίσκονταν το 2004 πάνω από τη σχετική τιμή αναφοράς του 3%. Εξ αυτών των εννιά χωρών, οι πέντε αναμένεται να ελαττώσουν τα ελλείμματά τους σημαντικά φέτος, δηλαδή κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για τα ελλείμματα του 2006 στηρίζονται στην παραδοχή της μη μεταβολής των δημοσιονομικών πολιτικών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ωστόσο ότι οι εαρινές της προβλέψεις υπόκεινται σε αρκετούς αρνητικούς παράγοντες αβεβαιότητας, στους οποίους συγκαταλέγονται «οι περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, οι μη εύτακτες προσαρμογές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η κάπως μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα έχει συνέπειες για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων».

Σε ό,τι αφορά τους ευνοϊκούς παράγοντες, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης θα μπορούσε να ενισχυθεί, ωθούμενος, μεταξύ άλλων, από την ευεργετική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα