Αρχισε η απόσυρση ποσοτήτων μελιού

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 13:24

Αρχισε σήμερα η απόσυρση των ποσοτήτων μελιού που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιήθηκαν την 1η Απριλίου και από σήμερα ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία σε ποσότητες πάνω από το όριο.

Καθησυχαστικοί πάντως, ως προς τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση ελληνικού μελιού, εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους, τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, όσο και ειδικοί επιστήμονες πανεπιστημίων της χώρας.

Τα εμπορικά σήματα για τα οποία προέκυψε ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις της επικίνδυνης ουσίας άνω των 10 ppb, είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: Μέλι Φίνο της Μελισσοκομικής Εταιρείας «Αττική» Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, Μέλι Υμηττού Αττική και Κρητικό Μέλι της ίδιας εταιρείας, Σίθων Ανθόμελο, Σίθων Πευκόμελο και Μέλι πευκόμελο Γαλαξίας του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης, Ελληνικό μέλι Νέκταρ της Ελληνικής Εταιρείας Μέλιτος ΑΕΒΕ, Μακεδονικό της Μελισσοκομική Ελλάδος Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συν. Ελλάδος, Αθως της ίδιας Κοινοπραξίας, Carrefour της ίδιας κοινοπραξίας, Γ.Θ. Αναγνωστόπουλος - Φλώρινα, Μελίνο της ΝΟβακίδου Θ.Α. - Ελευθερούπολη Καβάλας, Αθηνα Κοινοπραξία Μελλισσοκομικών Συν. Ελλάδος - Βασιλικά, Χαλκιδική Γεωργακάς Δ. - Αρναία Χαλκιδικής, Μελίτη της εταιρείας Συνεργασία και Μέλι Θυμαρίσιο της ίδιας εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα