Επενδύσεις 9 εκατ. από την Praktiker

2016: Προβλέψεις για βελτίωση πωλήσεων-κερδών
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 14:45
UPD:14:58
REUTERS/MICHAEL DALDER

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Επενδύσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για το 2017 η Praktiker Hellas -φτάνοντας συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 1991-, ενώ παρά τις προκλήσεις στην αγορά του λιανεμπορίου, προβλέπει ότι θα κλείσει την τρέχουσα οικονομική χρήση με αύξηση πωλήσεων και κερδών και μηδενικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα σήμερα ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Σελαλμαζίδης, μιλώντας για τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς DIY (Do It Yourself - φτιάξ’ το μόνος σου) και τις καταναλωτικές τάσεις, σημείωσε ότι «οι καταναλωτές σήμερα είναι πιο επιφυλακτικοί. Κι αν πριν από μερικά χρόνια έπαιρναν καρότσι, σήμερα σκέφτονται κι αν θα πάρουν καλάθι».

Τη βεβαιότητα ότι ο ισολογισμός του 2016 θα κλείσει θετικά εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Praktiker Hellas Γιάννης Σελαλμαζίδης.

Στους άμεσους στόχους, όπως είπε, είναι η ανακαίνιση του καταστήματος Praktiker στον Ταύρο (υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει περί τα 2 εκατ. ευρώ), με βάση το νέο πρότυπο που εγκαινιάστηκε με το κατάστημα της Ρόδου το καλοκαίρι, καθώς και η περαιτέρω επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου η εταιρεία εισήλθε ήδη από το 2012. Οι επενδύσεις, που όπως τονίζει η διοίκηση είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το 2017 χωρίς να περιλαμβάνεται πιθανό άνοιγμα νέου καταστήματος και θα επεκταθούν σταδιακά σε όλο το δίκτυο, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και η ανάπτυξη καταστήματος στην Ανατολική Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, με την ανανέωση και επέκταση του δικτύου, που σήμερα αριθμεί 15 καταστήματα (συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ.) και εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες ετησίως, τον συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέους προμηθευτές (από τους 400 σήμερα, εκ των οποίων 76% ελληνικές εταιρείες), την ανάπτυξη των υπηρεσιών B2B που εγκαινιάστηκαν το 2010, την ανάπτυξη πωλήσεων στην αγορά ho.re.ca και την περαιτέρω εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού στη φιλοσοφία του DIY, η Praktiker Hellas φιλοδοξεί να συνεχίζει να αυξάνει τον κύκλο εργασιών της και την κερδοφορία της στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σελαλμαζίδης παρουσίασε την εξέλιξη της δραστηριότητας, το αποτύπωμα της οποίας στην 25ετία συνοψίζεται σε: τζίρο 4,2 δισ. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, 486,3 εκατ. ευρώ μισθοδοσία, 262 εκατ. ευρώ απόδοση ΦΠΑ, 160 εκατ. ευρώ απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, 93 εκατ. ευρώ καταβολή φόρων και 27 εκατ. ευρώ φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 167,01 εκατ. ευρώ (+3,8%) και κέρδη 2,09 εκατ. ευρώ (από ζημιές 2,14 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση), ενώ προχώρησε και σε αύξηση θέσεων εργασίας κατά 7% (σήμερα απασχολεί 1.400 εργαζόμενους), ως αποτέλεσμα και της αποκατάστασης της σταθερότητας στην εταιρεία, με την επένδυση της καναδικής Fairfax Financial Holdings Limited, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας μεταβιβάστηκε τον Απρίλιο του 2014, σε συνέχεια της πτώχευσης της μητρικής Praktiker AG.

Το 2016, σύμφωνα με τον κ. Σελαλμαζίδη, «πήγε πολύ καλά, με αρκετά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων μέχρι τον Αύγουστο, σε σχέση με τους μήνες που ακολούθησαν», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ισολογισμός θα κλείσει θετικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα