Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 18:57

Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα – ρεκόρ σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Wall Street οδήγησαν σε πτώση τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου αναρριχήθηκε μέχρι τα 58,28 δολάρια το βαρέλι παρά τη δήλωση του προέδρου του ΟΠΕΚ ότι τα κράτη – μέλη του Οργανισμού προσανατολίζονται σε νέα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2005 και το 2006.

«Η άνοδος των τιμών πετρελαίου επηρεάζει αρνητικά τις αγορές, ενώ αποθαρρυντικά είναι τα νέα και από το χώρο της οικονομίας», δήλωσε στο Bloomberg γάλλος διαχειριστής κεφαλαίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.896,7 μονάδες (-0,35%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.052,32 μονάδες (-0,68%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.341,39 μονάδες (-0,73%).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίοι πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι μετοχές των εταιρειών Air France και British Airways υποχώρησαν κατά 1,16% και 1,5% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, θετικά επηρέασε το «ράλι» των τιμών πετρελαίου τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Ο τίτλος της BP σημείωσε άνοδο 1,36%.

Τέλος, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ο τίτλος της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies υποχώρησε κατά 1,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα