Επίδραση ανταγωνιστικότητας στο εισόδημα των πολιτών

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2005 20:43

Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία ή σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. των «25», όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ οι επιδόσεις της Eλλάδας είναι χειρότερες από πολλές χώρες της διεύρυνσης, προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου περιλαμβάνεται έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ Σ.Mακρυδάκη για τις επιπτώσεις της χαμηλής ανταγωνιστικότητας στο εισόδημα των πολιτών, με βάση τους 17 διεθνείς δείκτες.

Σύμφωνα με τον κ. Mακρυδάκη υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του επιπέδου ανταγωνιστικότητας μιας χώρας και της οικονομικής της ευημερίας. Για την Eλλάδα, ειδικότερα, προκύπτει ότι η βελτίωση κατά 1%:

- στο δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας οδηγεί σε αύξηση κατά 6,1% του κατά κεφαλήν AEΠ.

- στο δείκτη διαφθοράς και το δείκτη αδιαφάνειας η βελτίωση του εισοδήματος είναι 1,9%.

- στο δείκτη κινδύνου (αναφέρεται στον πολιτικό, οικονομικό και χρηματοοικονομικό κίνδυνο που διέπει κάθε χώρα) προκύπτει αύξηση εισοδήματος κατά 7,3%.

- στο δείκτη πρόσβασης κεφαλαίου (αφορά την ευχέρεια πρόσβασης των επιχειρηματιών σε κεφάλαια, τραπεζικά και άλλα) η αύξηση του εισοδήματος είναι 2,6%, ενώ στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας και οικονομικής ελευθερίας στον κόσμο 3,3% και 5,5% αντίστοιχα.

- στο δείκτη καινοτομίας αυξάνει το εισόδημα κατά 0,6%, στο δείκτη αειφόρου ανάπτυξης κατά 3,2%, στο δείκτη ανθρώπινης προόδου κατά 2% και στο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης κατά 7,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα