Ανόδου συνέχεια στο Χ.Α., με αιχμή τις τράπεζες

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 11:01
UPD:11:02
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει καταστεί «όχημα» για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,81% στις 616,64 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,05% στις 1.662,81 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,99 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 3,31% στις 602,30 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,86%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,63%, η Alpha Bank κατά 2,87% και η Eurobank κατά 2,08%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,90% ενώ στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τον Τιτάνα και τον ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca - Cola HBC διολισθαίνει κατά 1,16% και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κατά 0,90%.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη «εικόνα» της αγοράς, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «Χρειάστηκε 103 συνεδριάσεις για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 600 μονάδες και να ξεπεράσει το υπερβολικό σοκ που προκάλεσε το δημοψήφισμα του Brexit στα τέλη του Ιουνίου. Αναλυτικά, ο διαγραμματικός τρόπος διαφυγής του γενικού δείκτη πάνω από τις 590 μονάδες, την περασμένη Τετάρτη, έδωσε την κατάλληλη φόρα για την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, ανοίγοντας την όρεξη στους “Buyers” για την κατάκτηση των 607 με 610 μονάδων».

Ειδικά για τις τράπεζες, ο κ. Μάνθος παρατηρεί: «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να παίρνει ανάσες πάνω από τις 765 μονάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τις 765 μονάδες το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 910 με 920 μονάδες. Ως αρνητική εξέλιξη θα πρέπει να εκληφθεί η καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων και η επανείσοδος στη “μίζερη” διακύμανση των 680 με 640 μονάδων».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Φουρλή, Εθνικής Τράπεζας και Lamda Development. Για την Πέμπτη επίσης, είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την έγκριση της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Στα της διαπραγμάτευσης, σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις της υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς χθες - έπειτα από μία ασυνήθιστα πολύωρη συνάντηση με τους πιστωτές, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες - όλα τα «καυτά» θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παρέμειναν ανοιχτά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξίωσε την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Στο σημερινό πρόγραμμα συγκαταλέγεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αγορά ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η φορολογική διοίκηση. Στο «μέτωπο» των δημοσιονομικών, έκλεισε χθες βράδυ η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, καθώς καλύφθηκε το «κενό» των 50 εκατ. ευρώ, στο οποίο είχαν αναφερθεί οι εκπρόσωποι των θεσμών. Σε εκκρεμότητα ωστόσο, παραμένει το δημοσιονομικό μέγεθος του 2018, με τους δανειστές να επιμένουν σε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα