Του Κώστα Ιωαννίδη
Η πολιτική ήταν ο κυρίαρχος διαμορφωτής των επενδυτικών κριτηρίων για άλλη μια βδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι αγορές αυτορυθμίζονται και οι επενδυτές αλλάζουν τις εκτιμήσεις για την μελλοντική παγκόσμια ανάπτυξη, βάσει των επιπτώσεων που θα έχει η πολιτική Τραμπ. Οι Ασιατικές μετοχές αναγκάστηκαν να περάσουν στην άμυνα, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι αναδυόμενες αγορές υπονομεύονται από τους φόβους ότι η δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η είσοδος των τιμών των βασικών δεικτών του ΧΑ σε περιοχές που ίσχυαν τον Ιούνιο, δεν είχε τη δέουσα υποδοχή από τους ιδιώτες. Επειδή είχαν παρακολουθήσει τη βουτιά του ΓΔ ως τις 517 μονάδες στις 27 Ιουνίου, λόγω σοκ και δέους από το Brexit. Κατόπιν, το χρηματιστήριο παρακολούθησε την πορεία των τιμών των ξένων αγορών με συντονισμό ως τις 22 Ιουλίου. Μετά, οι 580 μονάδες έγιναν σκληρή οροφή επί μήνες, όταν οι υπόλοιπες αγορές συνέχισαν την άνοδό τους. Χρειάστηκε να περιμένουν ως την τελευταία σύνοδο του Αυγούστου για δουν τον ΓΔ πάνω από τις 580 μονάδες, με τους δείκτες των υπολοίπων χρηματιστηρίων του πλανήτη, πάνω από τα επίπεδα που είχαν μια σύνοδο πριν το Brexit.
Όσοι δε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναθάρρησαν, όταν η αγορά έκλεισε πάνω από τις 580 μονάδες, τιμωρήθηκαν. Ο ΓΔ εκείνο το μήνα δεν βρέθηκε ψηλότερα από τις 582,13 μονάδες, το κλείσιμο στις 2/9. Αντιθέτως, υποχώρησε ως τις 552,5 στις 16/9. Όσοι έπιασαν την ανοδική αντίδραση από τα μέσα Σεπτεμβρίου, απόλαυσαν την μακρύτερη άνοδο του β εξάμηνου, από τις 16/9 ως τις 20 Οκτωβρίου. Στη διάρκειά της μόνο το ένα τρίτο των κλεισιμάτων ήταν πτωτικό και έτσι, ο ΓΔ χτύπησε υψηλά στις 595,9 σε κλείσιμο (596,82 μέγιστο). Αλλά και πάλι αμέσως μετά τις 20/10, πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές εγκατέστησαν την πτώση στην αγορά ως τις 4 Νοεμβρίου. Τότε το κλείσιμο στις 573,92 μονάδες φώναζε, ότι η αγορά δεν έχει «ξεμπερδέψει» ούτε με τις 580 μονάδες. Φόβος που ενισχύθηκε από το δεδομένο του κλεισίματος κάτω από τις 580, στις συνεδριάσεις της 14 και 15 Νοεμβρίου.
Είναι συνεπώς η τριπλή διάψευση των θετικών προσδοκιών, η οποία άφησε εκτός του νυμφώνα τους ιδιώτες επενδυτές. Οι περισσότεροι παρατηρούσαν το ράλι της περασμένης βδομάδας και δεν πίστευαν στα μάτια τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ξεχωριστά την στατιστική εικόνα που διαμορφώθηκε για τις Τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε στη βδομάδα 17,90%, για να καταλήξει στις 770,33 μονάδες. Στις 23/6 είχε κλείσει στις 1032,92. Απέχει -25,42%, με την ΑΛΦΑ τότε στα 2,36 ευρώ, την ΕΤΕ στα 0,275, την ΕΥΡΩΒ στα 0,880 και την ΠΕΙΡ στα 0,250. Αυτά τα επίπεδα μετατράπηκαν κατά την εκτίμησή μας σε τιμές στόχους για το 2016. Αν οι ισχυροί παράγοντες τολμήσουν, αρκετοί ιδιώτες θα ακολουθήσουν. Άλλωστε η κορυφή του Τραπεζικού δείκτη εμφανίστηκε το Μάιο στις 1237,6 μονάδες. Θα την συναντήσει αν πειστούν εταίροι και ΕΚΤ πως τα ελληνικά χρεόγραφα αξίζουν της ευεργεσίας του QE.
Από το μέτωπο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η εβδομάδα έχει περισσότερη συμμετοχή. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης αναμένονται τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και του ΦΡΛΚ, την Τετάρτη ακολουθεί η ΕΤΕ και η εβδομάδα κλείνει με ΛΑΜΔΑ το απόγευμα της Πέμπτης. Στην ατζέντα ξεχωρίζει η έκτακτη Γενική συνέλευση (24/11) της ΔΕΗ στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την απόσχιση και πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.
Μετριοπαθής αισιοδοξία ταιριάζει στην περίπτωση, απαραίτητη η διασπορά του ρίσκου και με μετοχές εκτός τραπεζών. «Παίζουνε» το τέλος της χρονιάς.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Στους ρυθμούς των Τumponomics η παγκόσμια κεφαλαιαγορά
Στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, το επενδυτικό κοινό προσπάθησε να αντιδράσει. Υπολογίζοντας στα τυφλά ενίοτε, τις κεντρικές αλλαγές που θα έλθουν στην ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μόλις αλλάξει ο ένοικος στο Λευκό Οίκο. Ήταν σαφής η προσπάθεια γρήγορης προεξόφλησης αρκετών από αυτές. Η επίπτωση αυτών των κινήσεων έδειξε πολλά για το μέλλον των αξιών στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.
Ομόλογα και tumponomics
Ήδη έχει σχηματιστεί μια επικρατούσα αντίληψη στις αγορές, για το ποια είδη επενδυτικών λιμανιών θα ευνοήσουν και ποια θα δυσκολέψουν τα tumponomics. Η πολιτική δηλαδή που θα ακολουθήσει η διοίκηση υπό την ηγεσία του, με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του απρόσμενου νικητή των εκλογών Ντόναλντ Τραμπ. Η κεντρική του υπόσχεση είναι να ανοικοδομήσει την υποδομή της Αμερικής, με άξονες τη μείωση των φόρων και την αύξηση των εμπορικών φραγμών. Εφόσον οι δεσμεύσεις αυτές γίνουν πραγματικότητα θα ανεβάσουν τον πληθωρισμό, και, ενδεχομένως, να αναγκαστεί η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα.
Η παγκόσμια αγορά μετά βίας άντεξε το χειρότερο ξεπούλημα ομολόγων σε βάθος μεγαλύτερο από 13 χρόνια. Καθώς ο δείκτης Barclays Global Aggregate Bond Index εμφανίζει σε 2 εβδομάδες πτώση κατά 5% με λήξη της μέτρησης την Πέμπτη. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ αναφοράς ψηλότερα έως και 3,3 μονάδες βάσης στο 2,334%.
Περισσότερα από 77 δις σε περιουσιακά στοιχεία παρέχονται σε αυτόν το δείκτη συγκριτικής αξιολόγησης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ευρέως ακολουθούμενους δείκτες της αγοράς σταθερού εισοδήματος παγκόσμια. Ενσωματώνει αξιολογημένα προϊόντα χρέους που εκφράζονται σε 24 διαφορετικά νομίσματα. Τα κρατικά ομόλογα είναι ιστορικά το πιο βαριά σταθμισμένο συστατικό του δείκτη, ακολουθείται από ΑΒS asset-backed securities, εταιρικά ομόλογα και προϊόντα που σχετίζονται με κυβερνητικό χρέος.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, παγκόσμια, αυξάνονται καθώς οι τιμές των χρεογράφων πέφτουν. Αυτές κινούνται υψηλότερα μετά από την πτώση τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα τέλη Ιουνίου. Τότε έτρεξαν όλοι, μετά την ψηφοφορία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στα ομόλογα, σαν ασφαλή επενδυτικά λιμάνια ανεβάζοντας την αξία τους και ρίχνοντας τις αποδόσεις τους. Μετά άρχισε μια ήπια απόσυρση κεφαλαίων από τα ομόλογα και η επιστροφή τους στις αγορές μετοχών.
Αλλά οι ρευστοποιήσεις έχουν επιταχυνθεί επιθετικά, μετά τη νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές. Πιθανότατα, γιατί οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην επενδυτική βιομηχανία αντέδρασαν σπασμωδικά, από την μεγάλη τους έκπληξη. Ίσως επειδή οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, με ένα ελαφρό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της.
Το δολάριο και οι ανταγωνιστές του
Η άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό συνήθως ανεβάζει τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, καθώς οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή ψαλιδίζουν την πραγματική απόδοση της επένδυσης. Το δε δολάριο μεγάλωσε την αλυσίδα των κερδών του έναντι του ευρώ, με ένα σερί δέκα συνεχόμενων ισχυροποιήσεων. Στηρίχθηκε στο πώς ερμηνεύουν οι αγοραίοι τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Προέδρου Trump. Παράλληλα, εμφάνισε το μεγαλύτερο άλμα του στη σχέση ανταλλαγής με το γιεν από το 1988. Γιατί οι πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως τις παρουσίασε ο Donald Trump, θα προκαλέσουν νομισματική σύσφιξη με ταχύτερους ρυθμούς.
Το αμερικανικό νόμισμα επί 10 συνόδους έχει ενισχυθεί χωρίς διάλειμμα έναντι του ευρώ, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο ράλι από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος το 1999. Η ανατίμηση του νομίσματος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ήρθε ως αποτέλεσμα της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων. Δηλαδή στα στοιχήματα ότι η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δαπάνες και θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού. Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen την Πέμπτη δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα διατηρεί πορεία προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Η κίνηση αυτή έχει προοπτικές συνέχειας. Αφού σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα ήταν πιθανή μια συσσώρευση την περίοδο των διακοπών των Ευχαριστιών, αλλά οι αγορές θα συνεχίσουν να αγοράζουν δολάρια σε οποιοδήποτε πισωγύρισμα του αμερικάνικου νομίσματος.
Η Goldman Sachs για το 2017
Όπως φαίνεται, τα tumponomics πίεσαν ακόμα και τους γίγαντες της βιομηχανίας των επενδύσεων να βιαστούν, σχετικά με τις συγκροτημένες εκτιμήσεις τους για την επόμενη χρονιά. Η Goldman Sachs βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία για τις προβλέψεις της για το 2017. Σε σημείωμα προς τους πελάτες, την Πέμπτη, μια ομάδα με επικεφαλής τον Charles Himmelberg, κυκλοφόρησε την πρώτη δεκάδα με τα θέματα της αγοράς για το επόμενο έτος. «Υψηλή ανάπτυξη, υψηλότερος κίνδυνος, ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις», είναι το τρίπτυχο για το πώς να βλέπουν οι στρατηγοί της επενδυτικής βιομηχανίας το επόμενο έτος. Είναι σαφές ότι οι προοπτικές που υπολογίζουν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την επικείμενη αλλαγή καθεστώτος στην Ουάσιγκτον.
Ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα:
Οι αναμενόμενες αποδόσεις θα είναι ελαφρώς μόνο υψηλότερες.
Οι κάτοχοι χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι εύλογο να περιμένουνε περισσότερή άνοδο, αλλά από την Goldman τονίζουν ότι οι αποδόσεις πιθανά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η μεγαλύτερη βελτίωση στην παροχή ευκαιριών από τις μετοχές, παγκόσμια, είναι στην Ασία εκτός Ιαπωνίας. Εκτιμούν τις αποδόσεις από αυτές στο +12,5%, έναντι 3,8%για το 2016. Στο άλλο άκρο του φάσματος τοποθέτησαν την Ιαπωνία, με πρόβλεψη για απώλειες -3,7% στον Topix.
Η δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ: μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης.
Η εστίαση του εκλεγέντος Προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στις 9 Νοεμβρίου, μετά τη νίκη ήταν στις δαπάνες υποδομής. Όχι στον προστατευτισμό επί των εμπορικών συναλλαγών ή στους περιορισμούς των κυμάτων μετανάστευσης. Αυτό λειτούργησε καταλυτικά για τη διάθεση που διαπνέει τις αγορές, σύμφωνα με τον Himmelberg.
«Οι αγορές πεινούσαν για ανάπτυξη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο με την προθυμία με την οποία οι αγορές ενστερνίστηκαν το μήνυμα Τραμπ για ανάπτυξη. Είναι επίσης ορατό στην ταχύτητα μετατόπισης του κεντρικού αφηγήματος της αγοράς για τις προοπτικές της οικονομίας. Έχει μετατοπιστεί σε βεβαιότητα για «ανάπτυξη» από το «αβεβαιότητα» για τα μελλοντικά της βήματα».
Ο κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές: Ένα ξέσπασμα από την υπεροχή, για τα κριτήρια των αγοραίων, των προτάσεων Τραμπ είναι προσωρινό.
Οι αναδυόμενες αγορές έχουν συνθλιβεί από την εκλογή Τραμπ. Η αύξηση των αποδόσεων από τα ομόλογα ΗΠΑ, έχει μειώσει την ανάγκη να επιτευχθεί μια ανώτερη του +1,5% απόδοση στο εξωτερικό. Επίσης η πιθανότητα προστατευτισμού στις πολιτικές για τις εμπορικές σχέσεις απειλεί να περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι επενδυτές χωρίς να σκέφτονται πολύ, βγαίνουν κατά αγέλες από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών και ομολόγων των αναδυόμενων αγορών. Αλλά η Goldman δεν βλέπει τη συνέχιση της φυγής ως ένα σημαντικό θέμα για το επόμενο έτος. Καθώς σημείωναν: «Έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι, όταν η ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνοδεύει τα υψηλότερα επιτόκια εκεί, τότε περιουσιακά στοιχεία των αναπτυσσόμενων αγορών είναι δυνατό να εμφανίσουν καλές επιδόσεις, ιδιαίτερα μετοχές των αναδυόμενων αγορών και τα προϊόντα για τα spreads.
Αυτά απεικονίζονται στην εικόνα των αγορών για την εβδομάδα.
Ο S&P500 κλείνοντας στις 2181,90 μονάδες είχε επίδοση +0,81% και στο 2016 εμφάνισε κέρδη +6,75%. Ο Dow με ώθηση +0,11%, έκλεισε στις 18.867,93 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +8,28%. Ο S&P400 ανέβηκε +2,75% με επίδοση φέτος +14,83% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,59%, αποδίδει στο έτος +15,82%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +1,61%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2016 στο +6,27%. Ο χρυσός με βουτιά στη βδομάδα -1,64%, διατηρεί κέρδη στο έτος 13,84%. Παράλληλα, το πετρέλαιο κέρδισε +5,71%. Στο 2016 κερδίζει +22,96%.
Ο Nikkei με μεταβολή +3,41%, στο έτος χάνει -5,60%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,67% στη βδομάδα και κερδίζει +8,55% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε οριακά κατά -0,03%, με απόδοση -0,73% το 2016 και ο CAC εμφάνισε άνοδο +0,40% και ετήσια μεταβολή -2,85%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,19% και στο έτος αποδίδει -9,65%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -3,25% και στο 2016 χάνει -24,06%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε κατά +1,31%, και στο έτος ενισχύεται +38,32%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,37%, με επίδοση στο 2016 +3,23%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,50%, και επίδοση για το 2016 +0,68%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -2,49%, στο 2016 αποδίδει πλέον -0,04%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -0,83% και στο 2016 έχει κέρδη +1,96%. Πτώση -0,10% και για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -9,79%.
ΧΑ
Μεγάλο άλμα με «αόρατα» κίνητρα
Την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου επέλεξαν οι θεσμικοί για να οδηγήσουν επιτέλους το χρηματιστήριο της Αθήνας σε επίπεδα που προσεγγίζουν τις τιμές του ΓΔ, πριν το βρετανικό δημοψήφισμα. Φαινομενικά χωρίς καμία σημαντική είδηση από το εσωτερικό πεδίο, χωρίς το κλίμα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να είναι ευνοϊκό, χωρίς μεγάλη εκτίναξη των όγκων των συναλλαγών, παρά μόνο στην τελευταία σύνοδο. Προφανώς, γιατί οι θεσμικοί θυμήθηκαν ότι το ΧΑ είναι μηχανισμός προεξόφλησης και οι φήμες θέλουν, να ολοκληρώνεται επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση.
Υπήρξαν ωστόσο μερικές εξελίξεις στο πεδίο της στατιστικής που αξίζουν υπογράμμισης. Το +5,04% στη βδομάδα για τον ΓΔ, ήρθε μαζί με το άλμα του 25άρη κατά 7% (+7,11%), ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +2,63%. Η κλιμάκωση του τζίρου στη βδομάδα όρισε μέσο ημερήσιο τζίρο 50,2 εκατ. ευρώ τζίρο και οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν με 28,274 εκατ. για να καταλήξουν την Παρασκευή στα 81,950. Οι πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν οι Τράπεζες, που στις τρεις τελευταίες συνόδους κέρδισαν +7,11% την Παρασκευή από +4,86% την Πέμπτη ενώ την Τετάρτη ανέβηκαν +6,70% αφού την Τρίτη έχασαν -0,88% από -0,75% τη Δευτέρα. Μαζί με την σταθερή άνοδο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, οι Τράπεζες σε αυτές είχαν συνολική αξία συναλλαγών που την Τετάρτη αποτέλεσε το 44,58% του συνολικού τζίρου, την επόμενη το 57,93% και την Παρασκευή το 66,31%.
Στις δύο πρώτες συνεδρίες η αγορά κινήθηκε πτωτικά και αντίθετα με την τάση των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων διεθνώς. Έτσι την Τρίτη, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,29% και έφθασε στις 578,17 από 579,88 τη Δευτέρα και ο 25άρης, έκλεισε στις 1526,58 υποχωρώντας -0,50%, από -0,14% την προηγούμενη. Κυριάρχησαν στο διήμερο οι ζημιές στους κλαδικούς δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων -2,64% από -2,19%, Ταξίδια Αναψυχή -2,02%, και Τραπεζών -0,88% από -0,75%. Την Τετάρτη εμφανίστηκαν πιέσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη και σταμάτησαν την πτώση τους τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών. Τότε και στην Αθήνα με αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, οι θεσμικοί ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες και τον Τραπεζικό σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,44% και έφθασε στις 592,26
Μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1572,28 με μεταβολή +3,03%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,889 από 36,364 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,602 από 2,266 εκατ. ευρώ. Την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες των Τραπεζών +6,70%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,48%, και στις Κατασκευές Υλικά +3,28%.
Την Παρασκευή δε, τα κέρδη των Τραπεζών +7,11% από +4,86% την Πέμπτη, των Τηλεπικοινωνιών +2,42% από +0,98%, και των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +1,57% από +1,71%, οδήγησαν τον ΓΔ ψηλότερα +1,81% και έτσι έφθασε στις 611,93 από 601,07 μονάδες που χτύπησε την Πέμπτη. Ο 25άρης έκλεισε στις 1645,60 από 1600,98 με μεταβολή +2,79%. Ο FTSEM στη βδομάδα είχε τέσσερα ανοδικά κλεισίματα, αλλά μόνο την Πέμπτη η άνοδος του ήταν πάνω από 1% (1,24%) με τις μεταβολές στις υπόλοιπες πάντα κάτω από τη μια ποσοστιαία μονάδα. Ο μέσος τζίρος για τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,625 εκατ. ευρώ και των πακέτων διαμορφώθηκε στα 3,594 εκατ. τη μέρα.
Η εβδομάδα βελτίωσε σημαντικά την στατιστική εικόνα των περισσότερων blue chip, με το μέσο πλήθος των ανοδικών μετοχών στο κλείσιμο 55, των καθοδικών στις 36 και των αμετάβλητων στις 19. Η εικόνα της σχέσης των ανοδικών μετοχών προς τις καθοδικές είναι ακόμα καλύτερη, για τις 40 με τον καλύτερο ημερήσιο τζίρο. Αφού στις δυο τελευταίες συνόδους διαμορφώθηκε στο 3:1. Λογικό ήταν τέλος, ότι διπλασιάστηκε η διακύμανση των τιμών την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έναντι της διακύμανσης τους τις δυο προηγούμενες. Τα blue chip με άνοδο πάνω από το 7,11% του 25άρη ήταν ΕΥΡΩΒ +29,87%, ΠΕΙΡ +25,69%, ΕΤΕ +14,13%, ΜΥΤΙΛ +13,16%, ΑΛΦΑ +11,54%, ΜΠΕΛΑ +8,24%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,14%. Στον αντίποδα με απώλειες στο πενθήμερο εμφανίστηκαν οι ΜΕΤΚ -6,41%, ΕΥΔΑΠ -1,83%, ΦΦΓΚΡΠ -1,36%, ΛΑΜΔΑ -1,04%, και ΟΠΑΠ -0,47%. Τα υπόλοιπα χωρίζονται με βάση τα κάτω του μέσου όρου κέρδη τους με την πρώτη ομάδα να περιλαμβάνει τις μετοχές με άνοδο από +4,35% ως +6,2% και αλφαβητικά αποτελείται από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,14%, ΜΟΗ +5,81%, ΕΛΠΕ +4,72%, ΒΙΟ +4,62%, ΟΤΕ +4,58%, και ΔΕΗ +4,35%. Η άλλη ομάδα έχει τις μετοχές με κέρδη από +1,1% ως +3,5% που είναι οι ΕΕΕ +3,35%, ΤΕΝΕΡΓ +3,30%, ΤΙΤΚ +2,93%, ΓΡΙΒ +1,96%, ΟΛΠ +1,19%, ΑΡΑΙΓ +1,16%, και ΕΧΑΕ +1,10%.
Τα μέγιστα της εβδομάδας αντιστοιχούν σε τιμές που είχανε να φανούν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Για επιτευχθούν ήταν φυσικό τα μέγιστα στους επιμέρους τίτλους να γίνουν για 14 blue chip και μέγιστα τελευταίων 30 ημερών (ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ). Ενώ για 10 από αυτά (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ) αναδείχθηκαν και μέγιστα τελευταίων τριών μηνών. Επίσης για δυο από αυτά ήταν και μέγιστα τελευταίων 12 μηνών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ). Η κληρονομιά για την τρέχουσα εβδομάδα είναι υπέρ της ανόδου. Η αγορά είναι πλέον πάνω +4,33% από το κλείσιμο την εβδομάδα πριν το Brexit (17/6) και πολύ πάνω (14,43%) από εκεί που την άφησαν οι πιέσεις στις συνεδριάσεις της βδομάδας που οι αγορές γνώριζαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (24/6) που σόκαρε του επενδυτές διεθνώς. Η αγορά είχε αυτή την επιστροφή ως στόχο επί 5 μήνες ενώ οι υπόλοιπες είχαν ξεπεράσει το σοκ και είχαν βρεθεί σε δόμο για άνοδο πάνω από τα προ του Brexit επίπεδα από το καλοκαίρι.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου, ο 25άρης με άνοδο στις τρεις τελευταίες συνόδους και μικρές μεταβολές στις δυο πτωτικές, κέρδισε +7,11%. Σε αυτό, συνέβαλαν τα τραπεζικά blue chip και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,13%, ΜΠΕΛΑ +8,24% και ΜΥΤΙΛ +13,16%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχύθηκαν κατά 4,67%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 8.197 από 8.682.
Οι ανοικτές θέσεις για τη νέα κυρίαρχη σειρά, του Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 8.161 από 3.507. Ο όγκος της ανήλθε στα 2.113 από 1.426 ΣΜΕ ημερησίως, και της σειράς Ιανουαρίου σε 10. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες. Όρισαν προ-πορεία του 25άρη (1645,60), της τάξης των 9 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου στις 1636,50 μονάδες, όπως επίσης της επόμενης.
Η αγορά της Αθήνας αγκομαχώντας με τους εγχώριους επενδυτές εξαντλημένους και χωρίς ακόμα διάθεση για ακολουθήσουν ένα rebound, που εκείνοι περίμεναν πολύ νωρίτερα, επιστρέφει στα επίπεδα του Ιουνίου προ του Brexit. Μπορεί στις 23/6 ο ΓΔ να είχε κλείσει στις 617,69 μονάδες αλλά στο τέλος της τρίτης βδομάδας του Ιουνίου ήταν στις 586,55 και στο τέλος της τέταρτης κατέληξε στις 534,78 μονάδες. Άρα σήμερα είναι 4,33% ψηλότερα από τα επίπεδα της 17/6 και 14,43% από τις 24/6. Ωστόσο ακόμα βρίσκεται πολύ κάτω από την κορυφή των 653,6 μονάδων που σημείωσε στις 7/6 και από τα επίπεδα που έκλεισε την πρώτη βδομάδα του Ιούνη (3/6) στις 648,63 με τον 25άρη στις 1790,40 μονάδες τότε.
Ενώ οι δείκτες εμφανίζουν υστέρηση από τις τιμές που είχαν τις δυο πρώτες βδομάδες του Ιουνίου και είναι ψηλότερα από τα επίπεδα των δυο επόμενων, οι επιμέρους μετοχές έχουν διαφορετική ανά περίπτωση εικόνα. Θεωρήσαμε χρήσιμο για τους φίλους του site της Ναυτεμπορικής να αναφερθούμε στην διαφορά που έχουν οι μετοχές του 25άρη που από το κλείσιμο στις 23/6 (μια σύνοδο προ της λειτουργίας των χρηματιστηρίων χωρίς το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος) με το κλείσιμο της Παρασκευής που για τον ΓΔ έγινε -0,93% κάτω από τις 617,69 μονάδες (κλείσιμό του στις 23/6).
- Ο ΓΔ υστερεί -0,93% από τις 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +3,52% και στο 2016 χάνει -3,08%
- Ο FTSE25 υστερεί -4,08% από τις 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +5,26% και στο 2016 χάνει -30,12%
- ΑΛΦΑ υστερεί -26,27% από 23/6. το Νοέμβριο, κερδίζει +11,54% και στο 2016 -30,12%
- ΑΡΑΙΓ υστερεί -13,31% από 23/6. το Νοέμβριο, κερδίζει +4,26% και στο 2016 -10,40%
- ΒΙΟ ψηλότερα +0,74% από 23/6. το Νοέμβριο, κερδίζει +1,49% και στο 2016 -10,40%
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ πάνω +14,72% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +7,11%, στο 2016 +48,68%
- ΓΡΙΒ ψηλότερα +3,40% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +3,85% και στο 2016 -1,09%
- ΔΕΗ ψηλότερα +6,12% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +4,70% και στο 2016 -19,59%
- ΕΕΕ είναι ψηλότερα +7,86% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -0,40% και στο 2016 -0,15%
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ υστερεί -18,79% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -2,42% και στο 2016 -16,55%
- ΕΛΠΕ ψηλότερα +16,84% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +6,47% και στο 2016 +9,90%
- ΕΤΕ υστερεί -23,64% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +12,30% και στο 2016 -38,78%
- ΕΥΔΑΠ υστερεί -10,52% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -0,74% και στο 2016 +7,20%
- ΕΥΡΩΒ υστερεί -23,41% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +25,75% και στο 2016 -35,19%
- ΕΧΑΕ υστερεί -2,96% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +2,00% και στο 2016 -13,40%
- ΛΑΜΔΑ ψηλότερα +8,66% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -3,44% και στο 2016 +18,07%
- ΜΕΤΚ υστερεί -0,69% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -6,66% και στο 2016 -0,42%
- ΜΟΗ ψηλότερα +10,82% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +5,13% και στο 2016 +15,28%
- ΜΠΕΛΑ ψηλότερα +8,89% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -1,62% και στο 2016 +31,34%
- ΜΥΤΙΛ ψηλότερα +44% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +10,56% και στο 2016 +56,95%
- ΟΛΠ υστερεί -0,16% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +1,27% και στο 2016 -8,07%
- ΟΠΑΠ ψηλότερα +28,33% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +9,01% και στο 2016 +4,57%
- ΟΤΕ υστερεί -2,87% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +1,20% και στο 2016 -8,55%
- ΠΕΙΡ υστερεί -27,60% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +19,87% και στο 2016 -34,89%
- ΤΕΝΕΡΓ ψηλότερα +7,22% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +1,44%, στο 2016 +14,63%
- ΤΙΤΚ ψηλότερα +7,05% από 23/6, το Νοέμβριο κερδίζει +1,13% και στο 2016 +21,58%
- ΦΦΓΚΡΠ ψηλότερα +9,64% από 23/6, το Νοέμβριο χάνει -6,69% και στο 2016 +17,69%
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές που θεωρούν ότι οι ανοδικές ως τώρα μετοχές θα οδηγήσουν την άνοδο των δεικτών ως το τέλος της χρονιάς θα διαλέξουν ανάμεσα στις ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ. Από αυτές σημάδια κόπωσης με χαμηλές επιδόσεις το Νοέμβριο είναι οι ΒΙΟ ΛΑΜΔΑ και ΦΦΓΚΡΠ αφού στον τρέχοντα μήνα έχουν ή απώλειες ή μικρότερη των βασικών δεικτών άνοδο.
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που θεωρούν πιθανότερο για τη συνέχεια, αν οι εξελίξεις επιβεβαιώσουν τα θετικά σενάρια, την αναπλήρωση μέρους των μεγάλων και ασύμμετρων απωλειών εκείνων των μετοχών που αποτελούν τους μεγάλους ηττημένους του 2016. Αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη μέσα στο Νοέμβριο ξεκινήσει βιαστική πορεία μείωσης της ετήσιας ζημιάς τους. Ήτοι οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ που όλες στο +5,26% του 25άρη, έχουν να απαντήσουν με διψήφια άνοδο στις τρεις βδομάδες του προτελευταίου μήνα της 2016, ενώ από την αρχή της χρονιάς όλες χάνουν πάνω από -30%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Χρειάστηκε 103 συνεδριάσεις για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 600 μονάδες και να ξεπεράσει το υπερβολικό σοκ που προκάλεσε το δημοψήφισμα του 'Brexit' στα τέλη του Ιουνίου. Αναλυτικά, ο διαγραμματικός τρόπος διαφυγής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 590 μονάδες, την περασμένη Τετάρτη, έδωσε τη κατάλληλη φόρα για την προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων ανοίγοντας την όρεξη στους "Buyers" για τη κατάκτηση των 607 με 610 μονάδων.
Επίπεδο όπου εάν τμηθεί με αξιόλογο τζίρο συναλλαγών και "φίλτρο" τριών συνεδριάσεων, θα βάλει τη "σκάλα" για την πολυπόθητη αλλαγή επιπέδου με κατεύθυνση προς τις 635 μονάδες. Σημαντικούς πόντους στο ανοδικό σενάριο, στις επόμενες συνεδριάσεις, θα δώσει το καθοδικό άτμητο σε επίπεδο daily close της γραμμής "Q", στις 596 μονάδες. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε ένα αμφίβολο πισωγύρισμα προς τη ζώνη στήριξης των 590 με 585 μονάδων.
Στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το σημείο που πρέπει να καταστρατηγηθεί για να ανοίξει το δρόμο για τα επίπεδα των 1700 μονάδων είναι η άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού του Αυγούστου, στις 1606 με 1610 μονάδες περίπου, κάτι που επετεύχθη κατά την σημερινή συνεδρίαση. Η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 1610 μονάδων (με τρία κλεισίματα) θα οδηγήσει το δείκτη προς την περιοχή που λάμβανε τιμές προ "Brexit" στις 1690, με 1708 μονάδες.
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνει να παίρνει ανάσες πάνω από τις 765 μονάδες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τις 765 μονάδες το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 910 με 920 μονάδες. Σαν αρνητική εξέλιξη θα πρέπει να εκληφθεί η καθοδική διάσπαση των 700 μονάδων και η επανείσοδος στη 'μίζερη' διακύμανση των 680 με 640 μονάδων.
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Στις ΗΠΑ, προσοχή πρέπει να δείξουν οι επενδυτές στην 'απόκλιση' μεταξύ των 3 βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, η οποία αποδυναμώνει τη σημασία του νέου ιστορικού υψηλού στον Dow Jones. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στις τελευταίες συνεδριάσεις η εκτόξευση των όγκων συναλλαγών και οι τριψήφιες αποδόσεις σε εισηγμένες στο Nasdaq Ναυτιλιακές εταιρείες, απόρροια της αισιοδοξίας των επενδυτών για ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας και άνοδο της Ναυλαγοράς.
Οι ομολογιακές Αγορές των ΗΠΑ προεξοφλούν έντονα την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη Χώρα, κυρίως λόγω της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τράμπ, καθώς και την αντίδραση της FED μέσω μελλοντικά υψηλότερων επιτοκίων.
Παράλληλα, οι "ευαίσθητες" Αγορές Εμπορευμάτων πλήττονται από τη μεγάλη ισχύ του Δολαρίου, ενώ ο DAX δυσκολεύεται να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά του, παρά τη μεγάλη υποχώρηση του Ευρώ, η οποία στηρίζει τις Γερμανικές εξαγωγές. Παρατηρούμε, δηλαδή, τη συνέχιση της υποαπόδοσης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σε σχέση με αυτό της Νέας Υόρκης και ενώ προδιαγράφεται μεγαλύτερη απόκλιση στις κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν ΕΚΤ και FED.
Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι αγοραστές θέλουν να δουν υποχώρηση της μεταβλητότητας και συνέχιση του ανοδικού momentum, κάτι που θα σημάνει ότι η Αγορά αντιδρά ψύχραιμα στο κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 600 - 610 μονάδων του Γενικού Δείκτη και δεν κατοχυρώνει άρον-άρον κέρδη, φοβούμενοι ότι οι αποτιμήσεις έχουν ολοκληρώσει τον τρέχοντα ανοδικό τους κύκλο.
Υποστηρικτικά, για το Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να λειτουργεί η μείωση του spread των Ελληνικών ομολόγων, που υποδηλώνει την ύπαρξη αισιοδοξίας ενόψει των εξελίξεων στο θέμα της Αξιολόγησης. Τα επόμενα μακροχρόνια επίπεδα αντίστασης του Γενικού Δείκτη βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ 620 και 625 μονάδων. Οι πωλητές, αντίθετα, βασίζονται στο σενάριο ότι η ανοδική διαφυγή θα αποτελέσει 'ψευδοδιάσπαση', με τις τιμές να επανέρχονται στο "κανάλι" τιμών που επικράτησε τους 5 τελευταίους μήνες και με κατεύθυνση τη μεγάλη στήριξη στις 572 μονάδες.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Μετά από τέσσερις μήνες ζυμώσεων, παλινωδιών και καθυστερήσεων, η Αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα δεδομένα που αφορούν τους βασικούς μακροοικονομικούς καταλύτες και να αλλάζει ταχύτητα. Οι προσδοκίες, πλέον, δεν φαίνεται να μένουν μόνο στην ειδησεογραφία, αλλά έχουν αντανάκλαση στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών, τροφοδοτώντας ένα ράλι τιμών που έχει ικανοποιητική διάχυση και πρωταγωνιστές σε όλο το φάσμα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η συμμετοχή των μετοχών των Τραπεζών σε ένα χρηματιστηριακό ράλι μπορεί να μην είναι αναγκαία συνθήκη, είναι όμως ικανή να βελτιώσει θεαματικά την ψυχολογία και να μεταφράσει εμφατικότερα την θετική άποψη σε τζίρο, στοιχείο το οποίο έλλειψε ιδιαίτερα έως τώρα, στο β' εξάμηνο. Κοντή μνήμη; Όχι ακριβώς. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν περάσει φέτος "από 40 κύματα". Από τις πιο "αγαπημένες" μετοχές της Αγοράς έφθασαν να θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνες και αμφισβητούμενες.
Σε αυτό έπαιξαν ρόλο όχι μόνο εσωτερικοί παράγοντες αλλά και εξωγενείς: Το κλίμα αμφισβήτησης των Τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη, ακόμα και μετά την αποτύπωση των κεφαλαιακών αναγκών στο διαγνωστικό "τεστ αντοχής" του Αυγούστου διατήρησε το σκεπτικισμό που υπάρχει ως προς την επαρκή κεφαλαιοποίηση και την δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων που θα καλύψουν ενδεχόμενες ζημιές, από νέα αύξηση των προβλέψεων επισφαλών δανείων.
Σε αυτό το δυσμενές κλίμα η πρόσφατη υπόθεση της Μαρινόπουλος, η αδυναμία ολοκλήρωσης της στελέχωσης των ΔΣ στον ορισμένο χρόνο που αρχικά είχε τεθεί και η υποχρεωτική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ESM κατά 40% έως το τέλος του 2019, επέτειναν τον κλίμα δυσπιστίας, διατηρώντας τις τιμές επί μακρό χρονικό διάστημα σε επίπεδα ακόμα και 60% κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι πρώτοι, δημοσιευμένοι, Τραπεζικοί ισολογισμοί του εννεαμήνου μπορεί να μην έδειξαν κάποια θεαματική κερδοφορία, έδειξαν ωστόσο αντοχές, ενώ στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν δόθηκαν κατευθύνσεις για το πώς και πότε οι Τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων.
Οι κατευθύνσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν "απαιτητικές αλλά όχι ακατόρθωτες", δεδομένου των τάσεων που σταδιακά αλλά σταθερά έχουν παρατηρηθεί στα τρία τρίμηνα του 2016.
Επιπλέον το "πάρτι" στις Ευρωπαϊκές μετοχές των Τραπεζών άνοιξε εκ νέου την ψαλίδα των αποτιμήσεων, το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου έδειξε ανάπτυξη καλύτερη από την αναμενόμενη, η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς έχει τα φόντα να ολοκληρωθεί σύντομα και τα πρώτα ακούσματα για το χρέος έχουν θετική χροιά τουλάχιστον σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί να θεωρηθεί ότι βγήκε από την μεγάλη χρονική συσσώρευση τιμών μπαίνοντας σε ανοδική τάση, με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που τον έφεραν υψηλότερα από τις 600 μονάδες. Τα νέα σημεία αναφοράς είναι οι 615 και οι 650 μονάδες από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η Αγορά μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα και από τα επίπεδα της αρχής του έτους.
Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, ο MACD αναίρεσε με χαρακτηριστική ευκολία το σήμα πώλησης γυρίζοντας ανοδικά, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανοποιητικό περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ισχυροποιώντας το ανοδικό σενάριο.
Ο τραπεζικός κλάδος, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται υπεραγορασμένος, ωστόσο στο παρελθόν η εικόνα αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να έχει διάρκεια, ενώ η συσσώρευση που έχει προηγηθεί έχει δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή βάση στήριξης από την οποία ξεκίνησε το ράλι. Συμπερασματικά η άνοδος φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, η τεχνικές προδιαγραφές είναι σχεδόν ιδανικές και οι 50 μονάδες έως την δεύτερη αντίσταση φαίνεται ένα βατός άμεσος στόχος.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές αναγκάστηκαν να περάσουν στην άμυνα, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι αναδυόμενες αγορές υπονομεύονται από τους φόβους ότι η δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σε ρήτρα δολαρίου υποχωρούσε -0,1% παραμένοντας κοντά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Σε τοπικό νόμισμα, πολλές αγορές είναι ελαφρώς ανοδικές. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε 0,5% για να χτυπήσει ένα υψηλό 10-1 / 2 μηνών χάρη σε ένα αδύναμο γιέν.
Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Trump έχει οδηγήσει σε μια σημαντική ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές των ΗΠΑ και το δολάριο, ενώ ταυτόχρονα ξεφορτώνονται ομόλογα και μετοχικές αξίες από τις αναδυόμενες αγορές.
Η πραγματοποίηση ακόμα και μερικών από τα σχέδια του νέου Προέδρου για απορρύθμιση και μείωση των φόρων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις υποθέσεις των επενδυτών που είχαν σχηματίσει καιρό πριν. Πως η οικονομία των ΗΠΑ θα αυξηθεί με χαμηλά βήματα και ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα κάτω των στόχων της Fed στο άμεσο μέλλον.
Η αυξημένη αβεβαιότητα ώθησε τους επενδυτές να απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο για την διακράτηση του μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ, με την απόδοση για το 10ετές κρατικό ομόλογο στα ύψη στο 2,364% από την περασμένη εβδομάδα από μόνο 1,86% πριν από τις εκλογές.
Τελευταία ανήλθε σε 2,340%, αλλά μια αύξηση πάνω από το ανώτατο επίπεδο του 2015 στο 2,5% θεωρείται ότι έχει το δυναμικό να προκαλέσει περαιτέρω ξεπούλημα, καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,0589 δολάρια, αφού χτύπησε ένα χαμηλό ενός έτους σχεδόν στα 1,0569 την Παρασκευή.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις αρχές των συναλλαγών σήμερα, μετά από πέντε τοις εκατό κέρδη την περασμένη εβδομάδα, τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη σε περίπου ένα μήνα, βασισμένα στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα βρει έναν τρόπο να βάλει όριο στα επίπεδα παραγωγής.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών κινείται πιο κοντά στην οριστικοποίηση της πρώτης συμφωνίας από το 2008 για τον περιορισμό της παραγωγής, με τα περισσότερα μέλη του να είναι έτοιμα να προσφέρουν στο Ιράν ευελιξία στην παραγωγή όγκων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο συμφωνίας που συνέταξαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Κατά την ίδια πηγή, οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα, σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού, αλλά και σε κάποια θέματα της παιδείας. Ειδικότερα, για το δημοσιονομικό κενό, ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.
Πολύ κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι η κυβέρνηση και οι θεσμοί, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια πηγή, το πρωί της Δευτέρας, μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Η ίδια πηγή ανέφερε πως στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ.
Με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8% του ΑΕΠ θα κατατεθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017, σύμφωνα όσα ανέφερε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό του 2017 έκλεισε απόψε, ενώ φαίνεται να καλύφθηκε και το κενό των 50 εκατ. ευρώ στο οποίο είχαν αναφερθεί οι εκπρόσωποι των θεσμών. Σε εκκρεμότητα παραμένει το δημοσιονομικό του 2018, με τους θεσμούς να επιμένουν σε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο προϋπολογισμός του 2017 θα προβλέπει δαπάνη της τάξεως των 760 εκατ. ευρώ.
Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων ζητεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τετράωρη συνάντηση της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της, ενώ σημείωσαν πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, κυρίως, στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, στον ΟΤΕ. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε, πριν από λίγο στο ΦΕΚ, 24,5 εκατομμύρια μετοχές θα μεταβιβαστούν άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε, στη συνέχεια, να δρομολογηθεί η πώλησή τους (με αντάλλαγμα αυτή τη φορά στην γερμανική Deutsche Telekom). Ήδη, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, υπεγράφη και η νέα συμφωνία μετόχων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την DT.
Το σχέδιο απορρόφησης της Fourlis Trade έδωσε στη δημοσιότητα η House Market A.E., στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.
Η Costa Navarino απονεμήθηκε η διάκριση European Golf Resort of the Year 2017 στα βραβεία που απονεμήθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Golf Tour Operators (IAGTO), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις χθες Πέμπτη στην Πάλμα της Ισπανίας. Για την ανάδειξη του νικητή του βραβείου European Golf Resort of the Year ψήφισαν πάνω από 640 ειδικευμένοι στον γκολφικό τουρισμό Tour Operators, μέλη της IAGTO από 61 χώρες. Η Ένωση ιδρύθηκε το 1997 και αριθμεί 2.516 διαπιστευμένα μέλη από τον ευρύτερο χώρο του τουρισμού – ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, αεροπορικές εταιρίες κ.α. - σε 96 χώρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του προέδρου του Ταμείου, μετά την παραίτηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, λόγω της υπουργοποίησης του τελευταίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη συνεδρίαση -υπό τριμελή σύνθεση- του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και του καταστατικού του.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και πέραν του Μαρτίου του 2017, αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τις αδύναμες επιδόσεις του πληθωρισμού αλλά και τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης θα παρατείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιμακούμενες αβεβαιότητες και να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οποίες αναζητούν πηγές «φθηνού» χρήματος.
Τη θέση του υπέρ των περαιτέρω περικοπών με στόχο μόνιμη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης επαναλαμβάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε επιστολή του στην Κομισιόν, ενώ επισημαίνει πως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση δαπανών για επενδύσεις δεν είναι πειστικές, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.
Όπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε στην επιστολή του σημειώνει πως η Ευρωζώνη συνολικά έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο», ενώ τονίζει πως «μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η Ευρωζώνη».
Αυξημένες αρμοδιότητες στις τραπεζικές εποπτικές αρχές προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Μεταξύ άλλων, θα δύνανται να αναστέλλουν τις πληρωμές μίας τράπεζας προς τους πιστωτές της, ακόμη και για το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών. Προϋπόθεση ωστόσο, θα αποτελεί ο υψηλός κίνδυνος κατάρρευσης της εκάστοτε τράπεζας.
Η πρόταση για μια πιο θετική στάση στην Ευρωζώνη σημαίνει το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά όχι την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν ότι τα ελλείμματα πρέπει να μείνουν χαμηλά, ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Το μήνυμά μας είναι: Οι χώρες οι οποίες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για να επενδύσουν περισσότερο», τόνισε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα.
Διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία του Βερολίνου με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Αμερικανών και να εργαστούμε από κοινού, με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Τα μη συμβατικά νομισματικά εργαλεία προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, καλώντας τους ιθύνοντες της ΕΚΤ να επιδείξουν σύνεση στη χρήση τους.
Από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός τραπεζίτης επισήμανε ότι «η νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ασκείται αυτομάτως, όποτε παρατηρούνται αποκλίσεις στην πορεία του πληθωρισμού».
Εναντίον της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, τάχθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη. Τέτοιου είδους πολιτικές, υποστήριξε ο τραπεζίτης, υπονομεύουν την ικανότητα των τραπεζών να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να επιταχύνουν την ανάκαμψη. «Υπάρχει μία σειρά δυνάμεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή, λειτουργούν εναντίον του τραπεζικού συστήματος» έσπευσε να προσθέσει.