Αυστραλία: Ταχύτερη η μείωση του εμπορικού ελλείμματος

Τρίτη, 05 Απριλίου 2005 09:27

ΜΕ ταχύτερο ρυθμό, μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο και περισσότερο απ'ό,τι αναμενόταν, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα, μετά την αύξηση των πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Το έλλειμμα, υποχώρησε στα 2,18 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ) και στα χαμηλότερα επίπεδα πενταμήνου, από το αναθεωρημένο έλλειμμα ύψους 2,27 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 1%, σημειώνοντας αύξηση για τρίτο μήνα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 0,4%.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ian Macfarlane, βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών για την τόνωση της οικονομίας των 798 δισ. δολ. Αυστραλίας, καθώς οι κατασκευές κατοικιών μειώνονται, όπως και οι δαπάνες των καταναλωτών. Η αύξηση της ζήτησης προϊόντων από το εξωτερικό, οδηγούν τα έσοδα των εταιρειών, όπως της Queensland Sugar Ltd. και ενδέχεται να ωθήσουν την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αύριο.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, συναντώνται σήμερα στο Σύδνεϋ. Συνολικά 18 από τους 23 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,75%, κατά την αυριανή της ανακοίνωση. Η ίδια, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα 15 μηνών, τον Μάρτιο και στο 5,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα