Του Στέλιου Παπαπέτρου
Αμετακίνητο παραμένει το ΔΝΤ στη θέση του για απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για τη νομοθετική διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο 2ο μνημόνιο.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους ειδικά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας αυτό που συζητά με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού και όχι το ύψος του.
Για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες της διαπραγμάτευσης: η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικά στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν καταρρεύσει, και η επεκτασιμότητα τους. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ο σημερινός υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών πρέπει να καταργηθεί, καθώς συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, επειδή εισάγει ως διάκριση μεταξύ των εργαζομένων το ηλικιακό κριτήριο.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσει» έως τις 5 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών επειδή έπρεπε να προηγηθούν συζητήσεις και διεργασίες μεταξύ των εκπροσώπων του κουαρτέτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση της κ. Αχτσιόγλου με τους θεσμούς.