Μείωση των επιτοκίων «βλέπει» τώρα η Wall Street

Περιορίζονται οι απώλειες για Nasdaq και Dow Jones
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2001 20:50
UPD:21:01

Βελτιώθηκε σε κάποιο βαθμό το κλίμα στo Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου νωρίτερα οι κύριοι δείκτες πέρασαν -έστω για λίγο- σε θετικό έδαφος.

Η αδυναμία των εταιρειών να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν θέσει αλλά και η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δημιουργούν προσδοκίες ότι η Fed θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων στην προσεχή τακτική της συνεδρίαση προς το τέλος του μήνα.

«Εάν ο Αλαν Γκρίνσπαν επιθυμεί να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στις 27 Ιουνίου, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για τη βιομηχανική παραγωγή του δίνουν την καλύτερη δικαιολογία», δηλώνει ο Ian Shepherdson, οικονομολόγος της High Frequency Economics, ο οποίος χαρακτήρισε απογοητευτικά τα στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fed, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε το Μάιο κατά 0,8% έναντι 0,3% που ανέμεναν αναλυτές. Πρόκειται για την όγδοη συνεχή πτώση που σημειώνει ο εν λόγω δείκτης λόγω της επιβράδυνσης στην καταναλωτική ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο είχε να συμβεί πάνω από 19 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με οικονομολόγους, η αμερικανική οικονομία ποτέ στην ιστορία της δεν απέφυγε την ύφεση, όταν η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλά επίπεδα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας της χώρας είχε ανακοινώσει, ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο. Η άνοδος αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανόδου των τελευταίων τεσσάρων μηνών και πυροδοτήθηκε από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού, ο δομικός, που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα και τα τρόφιμα, κατέγραψε άνοδο 0,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ίση με αυτήν που καταγράφηκε τον Απρίλιο (0,2%).

«Ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed», επισημαίνει ο David Orr, οικονομολόγος της First Union, o οποίος θεωρεί πιο πιθανή μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Υποχώρηση, όμως, εμφάνισε στις ΗΠΑ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται σε δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο εν λόγω δείκτης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, υποχώρησε στο 91,6 στις αρχές Ιουνίου από 92 το Μάιο, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες καταναλωτές θεωρούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο έτος.

Στις 20:40’ ώρα Ελλάδος, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Dow Jones είχε περιορίσει τις απώλειες του στο 0,02% έχοντας διαμορφωθεί στις 10.690 μονάδες. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο του Nasdaq, ο ομώνυμος δείκτης βρισκόταν στις 2.032,20 μονάδες με απώλειες 0,58%. Υπενθυμίζεται, ότι ο δείκτης των εταιρειών της Νέας Οικονομίας υποχώρησε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.992 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα