Ο Γ.Δ. σε ανοδική κίνηση με μικρότερο βηματισμό

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 15:08
UPD:15:09
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που έχουν να φανούν μήνες. Οι θεσμικοί όρισαν πάλι ανοδική κίνηση σήμερα που η μικτή δυναμική συσσώρευσης επιστρέφει στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει μάλλον ανοδική εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών αν και οι περισσότεροι εναλλάξανε αρχικά τα πρόσημα μεταβολής. Εδώ, στο πρώτο μέρος έχουμε σταθερά ανοδική εικόνα στο ταμπλό με περίπου γενικευμένο πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι  θεσμικοί επέβαλλαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον ικανής έντασης από την έναρξη και ακολούθησε την αρχική εκτίναξη μια ανοδική κίνηση με κλιμακωτά κέρδη, ώστε να εμφανίζεται διαρκής αύξηση των κερδών του Γ.Δ.. Αυτό έφερε η διαρκής αναζήτηση του μέγιστου μέρας με τιμές για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 599 μονάδες, χωρίς να αγγίξει τις 600.

Το κατώτερο δεν αναζητείται, ορίστηκε λίγο μετά την έναρξη οριακά κάτω από την τιμή ανοίγματος για τους βασικού δείκτες, που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα. Σήμερα οι θεσμικοί με καλύτερους όγκους δεν πέρασαν τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο, ούτε στιγμιαία. Οι μεταβολές του ΓΔ λοιπόν κινήθηκαν από το +0,28% ως το +1,20%.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε 85% ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του ο Γ.Δ.  από θετικό σε αρνητικό.

Ο τραπεζικός δείκτης πέρασε πάνω από τις 720 μονάδες με κέρδη τότε +5,1%. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ανόδου εν μέσω ουδέτερης δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος όλοι οι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί μια απάντηση στην πτώση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, και φαίνεται πιθανό να περάσει ο Γ.Δ. πάνω από τ5ο ψυχολογικό όριο στις 600 μονάδες.

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με ανοδικά χάσματα, με τζίρο ισοδύναμο σε σύγκριση με της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 14:48 ξεπερνούσε τα 29,07 από 28,100 εκατ. ευρώ χθες 20 λεπτά νωρίτερα. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές 2,263 από 4,359 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν ανοδική πορεία με το καλημέρα με κίνηση σε θετικό πεδίο και χωρίς να υπάρχει η «διάθεση» για να οριστεί η κορυφή των δεικτών στο πρώτο μέρος όπως γινόταν επί πολλές συνόδους του Νοεμβρίου.

Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε φάση ελαφράς των τιμών των μετοχών μετά από σύντομη διόρθωση την Τετάρτη.

Στην Αθήνα, οι όγκοι ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με την ώθηση από τους αγοραστές μετά από γερό ξεφόρτωμα  σε τραπεζικές μετοχές στο τριήμερο, είχε άνοιγμα στο +0,80% και κορύφωσε μάλλον στο +5,09% στις 14:30 με τιμή 723,3 από 679,2 μονάδες την Τετάρτη και  διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα άγνωστο πόση θα είναι η μεταβολή του αν ξεσπάσουν πιέσεις.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με μηδενικής κλίσης πορεία του Γ.Δ. από τις 13:48 και μετά ως τις 14:53 που γράφονται αυτές οι παρατηρήσεις, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. κλείσιμο αντίθετο από αυτό που θα έχουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση ανατροπής της δυναμικής συσσώρευσης με άνοδο ισχυρής ορμής για αρκετά blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί ισοδύναμος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικτές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,17%, ο CAC +0,06% και για τον FTSE100 άνοδος +0,30%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,13% για τον S&P500 και +0,06% για τον Dow.

Στις 14:55 ο τζίρος ήταν 29,469 από 28,873 εκατ. ευρώ ίσος έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και ισοδύναμος της Τετάρτης. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +1,09% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 598,73 από 590,23 μονάδες, και +1,45% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,94%.  Η αξία των πακέτων είναι 2,833 από 4,359 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 50 από 62 και των πτωτικών 31 από 20 με αμετάβλητες τις 17 από 10 χθες.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των Τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα