Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2017 κατέληξαν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών, με στόχο την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητας, όσο και της ασφάλειας.
Παράλληλα, εξασφαλίζει αυξημένους πόρους για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων, αλλά και για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διαμήνυσε ότι «ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε έναντι των κραδασμών, δίνοντας ώθηση στην οικονομία μας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως το προσφυγικό».
Συνολικά, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 155,9 δισ. ευρώ, ως προς τις αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 134,5 δισ. ευρώ, ως προς τις πιστώσεις πληρωμών.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
- Σχεδόν τα μισά κονδύλια (74,9 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων) προορίζονται για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, 21,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα όπως τα «Ορίζοντας 2020», «Erasmus+» και «COSME» καθώς και για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), ενώ 2,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Επιπλέον ποσό 53,59 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).
- Η στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών ανέρχεται σε 42,6 δισ. ευρώ.
- Περίπου 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων μας και για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης. Το μισό του ποσού αυτού θα χρηματοδοτήσει δράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο μισό δράσεις εκτός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνολικό ποσό 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για το νέο μέσο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της ΕΕ.
Για να επισφραγιστεί ο νέος προϋπολογισμός, απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
naftemporiki.gr