Μεξικό και Ινδονησία απορρίπτουν τις επενδύσεις ξένων στα πετρελαιοειδή

Καθώς κινούνται ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 09:57

ΤΗ μείωση της παραγωγής πετρελαίου, αντιμετωπίζουν το Μεξικό και η Ινδονησία, καθώς οι πολιτικές των κυβερνήσεων, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις εταιρειών, όπως της Exxon Mobil Corp. και της ChevronTexaco Corp., περιορίζοντας τις διεθνείς προμήθειες και ωθώντας τις τιμές στα υψηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα.

Η παραγωγή του Μεξικό στις εγκαταστάσεις Cantarell, των μεγαλύτερων στον κόσμο, ενδέχεται να αρχίσει να μειώνεται φέτος, εξ αιτίας των περιορισμών, που εμποδίζουν την απαιτούμενη τεχνολογία και τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον Luis Ramirez, εκτελεστικό διευθυντή της κρατικής εταιρείας Petroleos Mexicanos.

Στην Ινδονησία, όπου η Exxon Mobil καθυστέρησε τις γεωτρήσεις, καθώς η κυβέρνηση επέμεινε σε μεγαλύτερο μερίδιο στην κρατική PT Pertamina, ενδέχεται να εισάγει περισσότερα απ΄ό,τι εξάγει φέτος, εξ αιτίας της μείωσης της τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Οι πολιτικές, που αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις είτε στο Ιράν, τη Βολιβία, το Μεξικό είτε στην Ινδονησία, αναγκάζουν τις εταιρείες να βρουν πιο ακριβές πηγές ενεργείας, όπως στις περιοχές του Καναδά. Η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, συγκαταλέγονται στους λόγους, που την περασμένη εβδομάδα οι αναλυτές της Goldman, Sachs & Co., είπαν ότι το πετρέλαιο ενδέχεται να ανέλθει στα 105 δολ. το βαρέλι. Το αργό, άγγιξε αυτήν την εβδομάδα, τα υψηλότερα επίπεδα στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας τα 58,28 δολ. το βαρέλι.

«Δεν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου διεθνώς», είπε ο Adam Sieminski, αναλυτής διεθνών αγορών της Deutsche Bank AG, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν θέματα πρόσβασης, μέρος των οποίων είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αισθημάτων για τις χώρες αυτές που έχουν τις πηγές πετρελαίου».

Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, παραδέχεται ότι θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος των επενδύσεων σε χώρες με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου», ανέφερε ο Scott Nauman, ο οποίος παρακολουθεί τις προβλέψεις της εταιρείας. Οι αλλαγές θα κάνουν δυνατή την αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και στα 120 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2030.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, αύξησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, ενώ η ChevronTexaco και η ισπανική Repsol YPF, συμφώνησαν να επενδύσουν έξι δισ. δολ. ΗΠΑ για την ανάπτυξη μιας νέας πετρελαιοφόρου πηγής. Η Βενεζουέλα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα εξερεύνησης πετρελαίου στον κόσμο.

«Τόσο η Ινδονησία όσο και το Μεξικό έχουν ακόμη σπουδαίες πηγές για αξιοποίηση», ανέφερε ο Naumann, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στο Τέξας, συμπληρώνοντας: «Εάν δεις πιο μακριά, αυτά τα πράγματα φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν από μόνα τους».

Στο Μεξικό, το Σύνταγμα, απαγορεύει στις ξένες εταιρείες να κατέχουν το πετρέλαιο που παράγουν. Αυτό, καθιστά αδύνατη τη χρήση κοινών συμβολαίων παραγωγής των εταιρειών, που βασίζονται περισσότερο σε άλλες χώρες. Τέτοια συμβόλαια, τυπικά επιτρέπουν στην εταιρεία να πουλήσει συγκεκριμένη ποσότητα πετρελαίου για να καλύψει τα έξοδα, επιπλέον με μια συμφωνία αναφορικά με τα κέρδη.

Οι προσπάθειες για αλλαγές των νόμων του Μεξικό, έχουν εμποδιστεί. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Vicente Fox, αντιδρά στo άνοιγμα της αγοράς πετρελαιοειδών στους ξένους επενδυτές. Οι νομοθέτες, ανάγκασαν τον Fox, να αποσύρει σχέδιο το 2001, βάσει του οποίου, Μεξικανοί επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου, Carlos Slim και του εκτελεστικού διευθυντή της Cemex SA, Lorenzo Zambrano, θα έμπαιναν στο διοικητικό συμβούλιο της Pemex.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα