Β’ αξιολόγηση: «Αγκάθι» ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 23:45
UPD:17/11/2016 00:07
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου επαναδιατύπωσε τη θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν και ο κ. Φίλης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή αφού πλέον είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους.

Το θέμα της διάταξης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με κλιμάκιο των θεσμών, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου και τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό σε ό,τι αφορά το τριετές σχέδιο για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, «αγκάθι» αποτέλεσε το θέμα της διάταξης του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, που αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Βάσει της διάταξης, η οποία έχει προκαλέσει την αντίθεση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων αλλά και των θεσμών, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία για περισσότερα από δύο χρόνια, θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών στα πρότυπα των δημοσίων σχολείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου επαναδιατύπωσε τη θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν και ο κ. Φίλης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή αφού πλέον είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους.

Χωρίς «λευκό καπνό» η συνάντηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στο μεταξύ, χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα, κεντρική ιδέα του οποίου παραμένει να βρεθεί μια λύση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εσόδων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μένουν ακόμη ορισμένα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν και αυτά σε πρώτη φάση θα συζητηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «η θέση μας παραμένει να διασφαλίσουμε ποιον αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά το εν λόγω σύστημα, αλλά και ταυτόχρονα να επιτυγχάνονται ίση όροι αντιμετώπισης όλων των πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων». Είναι μία άσκηση που θα πρέπει να επιλυθεί, σημείωσε ο ίδιος.

Η επόμενη συνάντηση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσουν στις διαπραγματεύσεις τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο πάγια θέση της κυβέρνησης, είναι οι διαγραφές των οφειλών να έχουν το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Όπως ανέφεραν εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. «Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του», συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Στη συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Επί τάπητος οι συλλογικές συμβάσεις

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τέθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- επί τάπητος νωρίτερα, στις διαπραγματεύσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ζητώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διευκρινιστικά στοιχεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα