Ιαπωνία: Συνεχίζεται η ανάκαμψη, στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού

Σύμφωνα με τον διοικητή της Bank of Japan, Toshihiko Fukui
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 11:05

ΔΕΝ αλλάζει την άποψη της, η Bank of Japan, για τη συνέχιση της ανάκαμψης της χώρας, παρά τη μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον διοικητή της, Τoshihiko Fukui.

«Συνεχίζει να ανακάμπτει η οικονομία της Ιαπωνίας», ανέφερε ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui.

«Οι μηχανισμοί ανάκαμψης βρίσκονται σε σωστό σημείο», ανέφερε ο Fukui σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι εξαγωγές δείχνουν ανάκαμψη και τα κέρδη βελτιώνονται».

Νωρίτερα, οκτώ από τα εννέα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο μηδέν, διατηρώντας τον ρυθμό διοχέτευσης των κεφαλαίων της τράπεζας στην οικονομία, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από την ύφεση. Η ψηφοφορία, ήταν η πρώτη σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, που δεν ήταν ομόφωνη, με αποτέλεσμα την άνοδο του γιέν από τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, καθώς εικάζεται ότι η τράπεζα, ενδέχεται να αρχίσει να σκέφτεται να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Η Κεντρική Τράπεζα, διατήρησε το ύψος των διαθεσίμων αποθεμάτων στους δανειστές από 30 τρισ. γιέν (276 δισ. δολ. ΗΠΑ) έως 35 τρισ. γιέν. Σήμερα ο Fukui, επανέλαβε, την υπόσχεσή του για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής, μέχρι ο δομικός πληθωρισμός να σταματήσει να υποχωρεί, για τουλάχιστον δύο μήνες.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 108,09 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:29' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 108,18, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, από τις 20 Οκτωβρίου του 2004 και στα 108,89 γιέν.

Την 1η Απριλίου, η έκθεση Tankan της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, έδειξε απροσδόκητη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για δεύτερο μήνα, τον Μάρτιο. Ο δείκτης υποχώρησε στις 14 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα έτους, από 22 που ήταν τον Δεκέμβριο και από 26, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα