Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας

Εύσημα για τα νέα φορολογικά μέτρα
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 12:34
UPD:14:04

Την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας καθώς και τη συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές συστάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως διαπίστωσε σήμερα ότι η Ελλάδα ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σύμφωνες με τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο των Υπουργών τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να πέσει το 2005 στο 3,7% και το 2006 στο 2,9% έναντι του 6,1% που ήταν το έλλειμμα το 2004.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα μίγμα μέτρων που αφενός μεν αποσκοπούν στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αφετέρου δε στη μείωση των κρατικών δαπανών.

Το μίγμα αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρουσιάσει το 2005 πρωτογενές πλεόνασμα ίσο προς το 0,7% του ΑΕΠ της, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες στις δημοσιονομικές προοπτικές τόσο το 2005 όσο και τα επόμενα χρόνια.

Οι αβεβαιότητες αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα, αναφέρει η Επιτροπή, στην υιοθέτηση μέτρων μονίμου χαρακτήρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006.

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ελληνικές αρχές είναι άξιες συγχαρητηρίων όχι μόνο για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που υιοθέτησαν για το τρέχον έτος».

Στη δήλωσή του ο Ισπανός επίτροπος αναφέρει επίσης ότι «λαμβανομένων υπόψη των υφισταμένων αβεβαιοτήτων είμαι ικανοποιημένος και από τη δέσμευση της Ελλάδας ότι ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το 2006 θα περιέχει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα