Βατικανό: Ελλειμμα του προϋπολογισμού, η κληρονομιά στο νέο Πάπα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 13:05
UPD:17:24

H περίφημη Pieta, του Michelangelo, που βρίσκεται σε μία από της πλευρές της εισόδου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρώπης. Ανεκτίμητο έργο, όπως και όλα τα άλλα που έχει το Βατικανό και τιμώνται προς ένα ευρώ στα έντυπά του, λόγω της ανυπολόγιστης αξίας τους.

Ο ΝΕΟΣ Πάπας, που θα εκλεγεί στη θέση του εκλιπόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ, δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνο τη μείωση του θρησκευτικού αισθήματος του γηραιού κλήρου. Θα κληθεί να βρει νέα έσοδα για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του Βατικανού.

Μετά από κέρδη οκτώ ετών, η Εδρα του Πάπα, η κεντρική κυβέρνηση της Eκκλησίας, είχε ελλείμματα για τρία χρόνια μέχρι το 2003, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Βατικανού. Διαφορετικός προϋπολογισμός της Πόλης του Βατικανού, του αυτεξούσιου κράτους της Ρώμης, ήταν επίσης στα «κόκκινα» το 2003, χρονιά κατά την οποία υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία.

Το αξίωμα του Πάπα, βασίζεται σε κέρδη περίπου ενός δισ. δολ. σε μετοχές, ομόλογα και στο real estate για να έχει και πάλι τις δωρεές των Καθολικών από ολόκληρο τον κόσμο. Από τη στιγμή που η Εδρα του Πάπα ευνοήθηκε από την έκρηξη των Χρηματιστηρίων τη δεκαετία του '90 και το ισχυρό δολάριο, οι απώλειες σε νομίσματα υποχώρησαν στα 9,6 εκατ. ευρώ (12,4 εκατ. δολ. ΗΠΑ), ζημίες στα έσοδα των 204 εκατ. ευρώ το 2003.

«Οι κυβερνήτες του Βατικανού, όπως πολύς κόσμος, συνήθισαν στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού με τη μεγάλη άνοδο των Χρηματιστηρίων», ανέφερε ο Joseph Harris, 64 ετών, ο οποίος κάνει οικονομικές μελέτες και αναλύσεις σε μερικές επισκοπές των ΗΠΑ και καταγράφει τις ετήσιες οικονομικές αναλύσεις του Βατικανού, συμπληρώνοντας: «Η αγορά έδωσε και η αγορά πήρε».

Ο νέος ηγέτης του ενός δισ. Καθολικών σε ολόκληρο τον κόσμο, θα επιλεγεί από το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων, αργότερα αυτόν το μήνα, μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του ΙΙ στις 2 Απριλίου.

«Η Εδρα του Πάπα θα υποφέρει από μεγάλη έλλειψη μετρητών, εκτός και εάν βρει νέες πηγές εσόδων», ανέφερε ο Francis Butler, πρόεδρος της Foundations and Donors Interested in Catholic Activities Inc., ton οργανισμό, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη και διαχειρίζεται τις δωρεές των Καθολικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Εδρα του Πάπα θα ισορροπήσει τον ισολογισμό της το 2005.

Οι καθολικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, δίνουν περίπου 80 εκατ. ευρώ από δωρεές ετησίως στο Βατικανό. Μεμονωμένοι Καθολικοί έδωσαν επιπλέον 49 εκατ. ευρώ το 2003 στο Βατικανό για τα χρησιμοποιήσει σε αγαθοεργίες, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση.

«Δεν είναι πολλές οι δωρεές και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα με τη μείωση του κόστους», είπε ο Butler, συμπληρώνοντας: «Το ερώτημα είναι, πόσοι ανά τον κόσμο Καθολικοί, θα είναι γενναιόδωροι».

Ο νέος Πάπας δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα κειμήλια τέχνης, τους θησαυρούς και τις τέσσερις ρωμαϊκές βασιλικές, για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Το Βατικανό δεν πουλά, βάσει της πολιτικής του, έργα τέχνης.

Η ιταλική κυβέρνηση θα εμποδίσει οποιαδήποτε εξαγωγή συλλογών των μουσείων του Βατικανού, που περιλαμβάνουν 460 πίνακες ζωγραφικής των Giotto, Caravaggio και Raphael, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Claudio Celli, 63 ετών, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Εδρας του Πάπα ως γραμματέας.

«Αυτή είναι η κατάστασή μας. Τόσο λίγη ρευστότητα και τόσο μεγάλοι θησαυροί», είχε πει ο Celli, σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2003, κάτω από το άγαλμα της Παναγίας ύψους δύο μέτρων, έχοντας απέναντί του, το πορτραίτο του Χριστού του Guercino, ζωγράφου του 17ου αιώνα. Δύο κινητά τηλέφωνα και ένας προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, Campaq, πάνω στο γραφείο του, υπενθύμιζε το μοντέρνο της εποχής.

«Αλλά πώς μπορείς να αξιολογήσεις την Pieta, του Michelangelo; διερωτήθηκε, αναφερόμενος στο άγαλμα του νεκρού Χριστού στα πόδια της Παναγίας του Michelangelo, που βρίσκεται στη μία πλευρά της εισόδου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρώπης. «Η αξία των έργων και των κτιρίων του Βατικανού είναι αξίας ενός ευρώ στα βιβλία του, επειδή θα ήταν αδύνατο να βάλεις σε αυτά μια τιμή αγοράς», συμπλήρωσε.

Αντιθέτως, η Εκκλησία της Αγγλίας, με ζημίες στο ήμισυ των 43 επισκοπών της, αποφάσισε το 2001 να πουλήσει 12 ζωγραφικούς πίνακες του Ισπανού ζωγράφου, Francisco De Zurbaran, αξίας 17 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η αντίδραση μέσα από τους κόλπους της εκκλησίας, εμπόδισε τελικά την πώληση.

Όταν ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ ανέλαβε την Παπική Εδρα το 1978, κληρονόμησε μια εκκλησία, η οποία δεν δημοσίευε ισολογισμούς και λεπτομέρειες των οικονομικών της και που έχανε χρήματα. Ο ίδιος παρουσίασε τις οικονομικές εκθέσεις και βρήκε νέες πηγές εσόδων. Καθώς κινήθηκαν πτωτικά τα Χρηματιστήρια οι ζημίες επέστρεψαν.

Τα ετήσια αποτελέσματα της Εδρας του Πάπα στην πόλη του Βατικανού, για το 2004, θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Ο Celli, είχε πει το 2003, ότι πολύ πρόσφατα, είχε μεταθέσει το χαρτοφυλάκιο της Εδρας του Πάπα από τις μετοχές, σε μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Φέτος, δεν απάντησε στην επιστολή που του εστάλη μέσω φαξ να δώσει πληροφορίες για την τρέχουσα στρατηγική επενδύσεων του Βατικανού.

Τα έσοδα της Εδρας του Πάπα το 2003, υποχώρησαν σε ποσοστό 6%, φθάνοντας τα 203,7 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκε το κόστος σε ποσοστό 7,3%, φθάνοντας τα 213,2 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων υποχώρησε στους 2.674 το 2003, από περίπου 3.000 το 2000.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα