Ο Γ.Δ. σε ανοδική κίνηση χωρίς διάθεση για εξάτμιση κερδών, τα ευρωπαϊκά πέφτουν

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 14:43
UPD:14:44
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας έχουμε την εμφάνιση κινήσεων που οδηγούν τους βασικού δείκτες στα επίπεδα που τα άφησε η προηγούμενη ανοδική κίνηση σήμερα που ανατράπηκε η ανοδική δυναμική μετά την εκλογή Τραμπ στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σήμερα η ατμόσφαιρα διεθνώς που έχει φέρει σήμερα πτωτική εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών αν και τα περισσότερα άνοιξαν με κέρδη. Έτσι, στο πρώτο μέρος έχουμε σταθερά ανοδική εικόνα στο ταμπλό με γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι  θεσμικοί επέβαλλαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον ικανής έντασης από την έναρξη και ακολούθησε την αρχική εκτίναξη μια σταθερής κλίσης ανοδική κίνηση με διαρκή αύξηση των κερδών του Γ.Δ. Αυτό έφερε η διαρκής αναζήτηση του μέγιστου μέρας με τιμές για τον Γ.Δ. ελαφρά πάνω από τις 591,5 μονάδες χωρίς ποτέ να αγγίξει τις 580.

Το κατώτερο δεν αναζητείται διαρκώς και ορίστηκε ως τέτοιο η τιμή ανοίγματος για τους βασικού δείκτες που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα. Σήμερα οι θεσμικοί με καλύτερους όγκους δεν πέρασαν τον Γ.Δ. σε αρνητικό πεδίο ούτε στιγμιαία. Οι μεταβολές του Γ.Δ. λοιπόν κινήθηκαν από το +0,42% ως το +2,32%.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε απόλυτη ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του ο Γ.Δ.  από θετικό σε αρνητικό. Στην πετυχημένη προσπάθεια διατήρησης της ανόδου εν μέσω καθοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος όλοι οι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί μια απάντηση στην πτώση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, και φαίνεται πιθανό να περάσει ο Γ.Δ. πάνω από τις 590 μονάδες.

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με ανοδικά χάσματα, με τζίρο καλύτερο σε σύγκριση με της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 14:24 ξεπερνούσε τα 28,100 από 23,100 εκατ. ευρώ χθες σαράντα λεπτά αργότερα. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές 4,359 από 2,266 εκατ. ευρώ την Τρίτη, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν ανοδική πορεία με το καλημέρα με κίνηση σε θετικό πεδίο και χωρίς να υπάρχει η «διάθεση» για να οριστεί η κορυφή των δεικτών στο πρώτο μέρος όπως γινόταν επί πολλές συνόδους του Νοεμβρίου. Η διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με όλες τις αγορές του ευρώ σε φάση φθοράς των τιμών των μετοχών.

Στην Αθήνα, οι όγκοι ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με την ώθηση από τους αγοραστές μετά από γερό ξεφόρτωμα  σε τραπεζικές μετοχές στο τριήμερο, είχε άνοιγμα στο +0,75% και κορύφωσε μάλλον δυο φορές στο +5,66% στις 13:34 και στις 13:35 με τιμή 679,2 μονάδες και  πέρασε σε κατώτερα επίπεδα μετά αφού κινήθηκε πλάγια για λίγο έπιασε το +4,8% μετά τις 15:00  είναι άγνωστο πόση θα είναι η μεταβολή του γιατί τότε ξεσπούν σημαντικές πιέσεις.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με μηδενικής κλίσης πορεία του Γ.Δ. από τις 14:07 και μετά ως τις 14:35 που γράφονται αυτές οι παρατηρήσεις, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. κλείσιμο αντίθετο από αυτό που θα έχουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με άνοδο ισχυρής ορμής για αρκετά blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί υψηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από νευρικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,59%, ο CAC -0,62% και για τον FTSE100 πτώση -0,64%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,33% για τον S&P500 και -0,26% για τον Dow.

Στις 14:37 ο τζίρος ήταν 28,873 από 23,513 εκατ. ευρώ ίσος έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και ανώτερος της Τρίτης. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +2,09% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 590,23 μονάδες, και +2,69% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,22%. 

Η αξία των πακέτων είναι 4,359 από 2,266 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 62 από 39 και των πτωτικών 20 από 41 με αμετάβλητες τις 10 από 11 χθες.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας αν και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα