Ντομπρόβσκις: Σταθερές τράπεζες σε ρευστό περιβάλλον

Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 12:12
UPD:13:33
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξαιτίας της αδύναμης ανάκαμψης, του υποτονικού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε ομιλία του, σε εκδήλωση του ιδρύματος Bruegel.

Ο ίδιος ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταστήσει τον τραπεζικό κλάδο πιο σταθερό και πιο ανθεκτικό, απέναντι στις προκλήσεις. Συνολικά, πρόσθεσε, οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τα τακτικά stress tests.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, από τη χρηματοπιστωτική κρίση έως σήμερα, τα κεφάλαια των τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 800 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει ενισχυθεί στο 13,2% (στοιχεία του 2015), δηλαδή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2011.   

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισήμανε ότι τα υψηλά επίπεδά τους και το κόστος αναδιάρθρωσής τους ασκούν πιέσεις στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία και στο προσχέδιο της Ε.Ε. για τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα. «Οι νέοι κανόνες θα ανταποκρίνονται στα πάγια αιτήματα των μικρότερων τραπεζών της Ευρώπης και ιδίως των αποταμιευτικών» τόνισε και κατέστησε αναγκαία τη μείωση των «ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων».

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε τη μερική κατάργηση των περιορισμών, ως προς την παροχή μπόνους στα τραπεζικά στελέχη των μικρότερων ιδρυμάτων.

Αναφερόμενος στα ευρύτερα προβλήματα του κλάδου, εστίασε στη χαμηλή κερδοφορία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της τεχνολογικής ευθυγράμμισης - αναβάθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα .

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για τη «δεύτερη ευκαιρία» σε υπό αναδιάρθρωση εταιρείες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα