Με υψηλές προσδοκίες η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 11:02
UPD:11:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Από τη «μίζερη εικόνα» των τελευταίων ημερών φαίνεται πως ξεκολλάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκκίνησε ανοδικά, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 585 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,95% στις 583,69 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,26% στις 1.545,83 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,38 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,58% στις 494,21 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,56%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,14%, η Eurobank κατά 1,36% και η Alpha Bank κατά 1,30%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo εμφανίζει κέρδη άνω του 3%, ενώ στο 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Folli-Follie, Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει κατά 1%, του Ελλάκτορα κατά 0,87% και της Aegean κατά 0,17%.  

Στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά παρουσίασε χθες - πρώτη ημέρα επαφών - η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε «πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εννέα ημερών, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου, ενώ σε παρέμβασή της, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι «όλα θα κριθούν από τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα του Χ.Α., ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, αναφέρει τα εξής: «Η αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορούσε να της δώσει ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας. Η επίσκεψη Ομπάμα μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και θέλει να υπάρξει ισορροπία στην περιοχή με το μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα θέλει να δοθεί και λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ξέρει ότι αν θέλει να πετύχει κάτι σε σχέση με το χρέος, έστω και μεσοβέζικο χρονικά, θα πρέπει να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης. Αν δεν τα καταφέρει, δεν θα μπορέσει να σταθεί στην εξουσία και θα αναγκαστεί και πάλι να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες».

Την ίδια ώρα, σε 0,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εισροές καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο του 2016, με τις καταθέσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 2%. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα