Κομισιόν: Αποτελεσματικά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 15:52
UPD:15:54

Την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, καθώς και τη συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές συστάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% το 2006, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας 2004-2007 προβλέπει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ το 2005 και 2,9% το 2006, μετά από ανώτατη τιμή 6,1% πέρυσι. Όπως επισημαίνεται, η δημοσιονομική στρατηγική βασίζεται σε ένα συνδυασμό μέτρων για την τόνωση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2005. Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το 2005 και τα επόμενα έτη και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα ως το 2006.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας στοχεύει σε έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ το 2006 και συνολική μείωση κατά 3,7 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μεταξύ 2004-2007. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 105% του ΑΕΠ το 2007. Παρά τον επιβραδυνόμενο αλλά ισχυρό ακόμη προβλεπόμενο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει πάνω από την τιμή αναφοράς 3% του ΑΕΠ καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Κατά την Επιτροπή, ένα μέρος των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες φαίνεται να είναι αισιόδοξο, έτσι ώστε υπάρχει κίνδυνος τα ελλείμματα να είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται. Επιπλέον, στις 18 Μαρτίου, η Eurostat εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2004, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος ως το 2006 το αργότερο, όπως συνέστησε το Συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες με στόχο τον εντοπισμό και τον έλεγχο των πράξεων κάτω από τη γραμμή (below-the-line), και να βελτιωθεί η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Eurostat. Η Επιτροπή καλεί ακόμη την Ελλάδα να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

-Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος

Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις συστάσεις που διατύπωσε τον Φεβρουάριο του Συμβούλιο βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 9, είναι θετική. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2005 εκτελείται αυστηρά. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2006 ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει τέτοια μέτρα, εφόσον είναι απαραίτητο. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του εντοπισμού των διάφορων πηγών προσαρμογών αποθεμάτων ροών, που αποτελούν τον κύριο λόγο για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η συλλογή και επεξεργασία των κυβερνητικών στατιστικών, μολονότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, όπως φαίνεται από τη μη επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2004 από την Eurostat.

Βάσει της αξιολόγησης αυτής, προς το παρόν δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Πριν από το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί και νέα αξιολόγηση.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει την ανακοίνωση της Επιτροπής και να εγκρίνει γνώμη σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας στις 12 Απριλίου.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες κινδύνους, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δέσμευση της Ελλάδας να υποβάλει προϋπολογισμό για το 2006 στον οποίο το έλλειμμα θα μειώνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Τα κείμενα της ανακοίνωσης και της σύστασης για γνώμη του Συμβουλίου βρίσκονται στη διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/year/year20042005_en.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα