Δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για το γάλα

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2005 18:43

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού με θέμα την δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για το γάλα και για τα προϊόντα αυτού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, του ΣΕΒΓΑΠ, της Ομοσπονδίας Τυροπαραγωγών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Παραγωγών Βόειου Κρέατος και Γάλακτος, και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για το γάλα, στην οποία θα μετέχουν οι αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των εμπλεκόμενων φορέων, αποσκοπεί:

- Στη συμβολή, στο σχεδιασμό, στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της στρατηγικής και της πολιτικής ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων, που αφορούν το γάλα και τα προϊόντα αυτού και γενικότερα στη θεσμική στήριξη των προϊόντων αυτών στις αγορές.

- Στη συμβολή, στην οργάνωση και στη διαχείριση των αγορών με διαφάνεια, καλύτερη προσαρμογή των προϊόντων σε προγράμματα ποιοτικής βελτίωσης τους και καλύτερο συντονισμό της διάθεσης τους.

- Στην ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των προϊόντων του γάλακτος και των προϊόντων αυτού, χάριν της προστασίας των καταναλωτών.

- Στην ανάπτυξη της έρευνας, βελτίωση της γνώσης, συγκέντρωση πληροφοριών για τον προσανατολισμό της παραγωγής του γάλακτος και των προϊόντων του, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς, τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων και στον σεβασμό του περιβάλλοντος.

- Στην ανάληψη δράσεων, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της κατανάλωσης του γάλακτος, μέσω ενεργειών προβολής και διαφήμισης, στην ενημέρωση σχετικά με τη διατροφική σημασία του γάλακτος, των ευεργετικών επιδράσεων αυτού στην υγεία των καταναλωτών καθώς και στην αναζήτηση νέων ποιοτικών προϊόντων και εμπορικών προτύπων στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

- Στη συγκέντρωση και στη συνεργασία σε μόνιμη βάση των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών του τομέα, στη διαρκή ενημέρωση τους γύρω από τις εξελίξεις σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο αλλά και στη διαμόρφωση του πλαισίου που θα καθορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις.

- Στη στήριξη ενεργειών, που θα στοχεύουν στη θεμιτή και διαφανή διαχείριση των αγορών καθώς και στην ανάπτυξη της σημασίας του κλάδου της ζωικής παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

- Στην ενίσχυση μέτρων για την εξασφάλιση ποιοτικών προϊόντων, ειδικών προτύπων παραγωγής, προώθησης και ελέγχου της επισήμανσης των προϊόντων, με βάση τις ποιοτικές προδιαγραφές και ονομασίες, τις ενδείξεις καταγωγής, ιδιοτυπίας των προϊόντων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών καθώς και την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού.

- Στην εφαρμογή μεθόδων, στη χρήση μέσων και στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και των προϊόντων του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα