Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 11:07
UPD:11:11
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθεροποιητικά κινείται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να ακολουθήσει το ανοδικό «τέμπο» των ευρωπαϊκών αγορών και παραμένοντας εγκλωβισμένο στις εγχώριες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,04% στις 580,12 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,19% στις 1.537,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,42 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,70% στις 494,26 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,55%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,69%, η Eurobank κατά 0,96% και η Alpha Bank κατά 0,65%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,75% ενώ στο 0,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τον Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η Viohalco διολισθαίνει κατά 2,27%, η ΕΥΔΑΠ κατά 0,92% και η Lamda Development κατά 0,84%.

Παρά τις ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η εγχώρια αγορά παραμένει «εγκλωβισμένη» στις εσωτερικές εξελίξεις και ειδικότερα, στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως σήμερα.

Οι επαφές των δύο πλευρών θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, πλεόνασμα 1,306 δισ. ευρώ εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι ελλείμματος 793 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για έλλειμμα 3,499 δισ. ευρώ. Σε πρωτογενές επίπεδο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,497 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 4,532 δισ. το προηγούμενο έτος και στόχου για πλεόνασμα 1,791 δισ. ευρώ. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών αποδίδεται στη ροή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 42,804 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,572 δισ. ευρώ ή 3,8%.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει τα εξής: «Η αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορούσε να της δώσει ελπίδα για ανάκαμψη της Οικονομίας. Σε περίπτωση που συνεχίζουμε να "σερνόμαστε" χωρίς μεταρρυθμίσεις και με κωλυσιεργίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομία μπορεί να πάει και χειρότερα. Η εμπιστοσύνη συνεχίζει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με την κυβέρνηση να χρειάζεται πολύ δουλειά αν θέλει να αναστρέψει το κλίμα. Ιδιαίτερες επιλογές δεν υπάρχουν, μιας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ή οι εκλογές είναι οι δύο δρόμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά από την μία θα χαιρετήσει και από την άλλη δεν φοβάται».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec, παρατηρεί: «Το διάγραμμα τιμών των 5 τελευταίων μηνών επιβεβαιώνει την αργή ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διορθώσει τις μισές περίπου από τις απώλειες του αρνητικότατου Ιουνίου, ο οποίος σημαδεύτηκε από την ψήφο υπέρ του Brexit. Και ενώ πολλοί Ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλά μηνών, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει να έχει - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - τη δυναμική για κάτι παραπάνω. Οι 600 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τον επόμενο  σημαντικό - διακαή πόθο των αγοραστών, αλλά οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδησεογραφίας που θα δημιουργήσει αισιοδοξία σχετικά με τον Τραπεζικό κλάδο και τα μακροοικονομικά της Χώρας, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Αγορά».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα