ΙPE: Κλείνει το δάπεδο διαπραγματεύσεων με την είσοδο του Nymex στην Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 09:00

Κλείνει το δάπεδο των διαπραγματεύσεων πετρελαίου μπρεντ του International Petroleum Exchange στον Λονδίνο, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας. Οι συναλλαγές από εδώ και στο εξής θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.

ΚΛΕΙΝΕΙ σήμερα, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας, το δάπεδο διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, του δεύτερου μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου πετρελαίου στον κόσμο, International Petroleum Exchange και μεταθέτει τις κινήσεις του online, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κεφαλαίων, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, (Nymex), ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του, άνοιξε τον Νοέμβριο τμήμα αγοραπωλησίας συμβολαίων στο Δουβλίνο, προκειμένου να ανταγωνιστεί την αγορά του μπρέντ ύψους 5 δισ. δολ. ημερησίως, όπου οι τιμές του, αυτήν την εβδομάδα, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και στα 57,65 δολ. το βαρέλι. Η διαπραγμάτευση ενεργείας εντείνεται, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου έκαναν ράλι και οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Merrill Lynch & Co. και της Deutsche Bank AG, επεκτείνονται στην αγορά.

«Είναι ένα πολύ στενό πέρασμα», για το ποιο Χρηματιστήριο θα κερδίσει τη δουλειά, ανέφερε ο Steve Lambert, χρηματιστής της BNP Paribas, ο οποίος εμπορεύεται μπρεντ, στο International Petroleum Exchange εδώ και 15 χρόνια, συμπληρώνοντας: «Η δουλειά μας έχει ένα συνήθειο. Να κινείται πολύ γρήγορα. Οπότε, σε ένα μήνα θα ξέρουμε, εάν υπάρξει αντίσταση με το Nymex».

Με το κλείσιμο του δαπέδου διαπραγμάτευσης, το μόνο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Λονδίνο, θα είναι το London Metal Exchange. Τον Απρίλιο του 2001, το International Petroleum Exchange, αγοράστηκε από το Intercontinental Exchange Inc., που εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ και το οποίο ανήκει σε ένα όμιλο τραπεζών και εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley και της βρετανικής BP Plc. Το κλείσιμο, ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα, μετά τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας του δαπέδου για τους χρηματιστές που αγοράζουν και πουλάνε πετρέλαιο μπρεντ και συμβόλαια αερίου.

Μέχρι στιγμής το Nymex στο Δουβλίνο έχει αποτύχει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς. Στις 4 Απριλίου, το μπρέντ άγγιξε επίπεδα ρεκόρ με την διαπραγμάτευση 1.512 συμβολαίων στο Δουβλίνο, ίσων με το 1,4% των 106.621 συμβολαίων που διαπραγματεύθηκαν στο International Petroleum Exchange, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Περίπου 220 άνθρωποι εργάζονται στο δάπεδο του International Petroleum Exchange. Οι αγορές συμβολαίων μεταφέρθηκαν σε ηλεκτρονική διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Πέρυσι, οι διαπραγματεύσεις μέσα από τις οθόνες των κομπιούτερ, υπερέβησαν τις αντίστοιχες του δαπέδου, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, το μεγαλύτερο των ΗΠΑ.

Στο International Petroleum Exchange οι διαπραγματεύσεις άρχισαν να μεταφέρονται στα κομπιούτερ το 2002 και η αναλογία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων του μπρεντ, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 26% τους δύο τελευταίους μήνες του 2004, υψηλότερα σε ποσοστό μόλις 5%, πριν από τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας του δαπέδου.

Το International Petroleum Exchange, που βρίσκεται στο St. Katherine's Dock, κοντά στο Tower Bridge και κατά μήκος του ποταμού Τάμεση, περιμένει να εξοικονομήσει από 5-8 εκατ. δολ. ετησίως, μετά την παύση της λειτουργίας του δαπέδου. Η εκπρόσωπός του, Alison Herring δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των εργαζομένων, μετά την μόνιμη διαπραγμάτευση των συμβολαίων μπρεντ μέσω κομπιούτερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα