Boots: Μείωση ενδέχεται να σημειώσουν για δεύτερο έτος τα κέρδη

Ενώ η εταιρεία προχωρά στην πώληση τμήματός της
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 10:26

ΜΕΙΩΣΗ των κερδών, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να εμφανίσει, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης φαρμάκων, της Βρετανίας, Boots Group Plc, καθώς κλονίζονται οι πωλήσεις της, ενώ θέτει προς πώληση το τμήμα των προϊόντων προσωπικής περιποίησης.

Τα έσοδα των καταστημάτων πώλησης σκευασμάτων της Boots, που λειτουργουν τουλάχιστον ένα χρόνο, υποχώρησαν κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, μετά από άνοδο 2,6%, το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι συνολικές πωλήσεις της αλυσίδας των 1.400 καταστημάτων της, αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,1%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών στη Βρετανία υποχωρούν, καθώς ο κόσμος περιορίζει τα έξοδά του, εξ αιτίας των υψηλότερων δόσεων για δάνεια κατόπιν υποθήκης, του κόστους ενεργείας και των λογαριασμών του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του νερού.

Η Boots, της οποίας τα έσοδα σε ποσοστό της τάξης του 96%, προέρχονται από τα φαρμακεία της, χάνει μερίδιο, καθώς οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων και των Tesco Plc, χρεώνουν λιγότερο για προϊόντα που εμπορεύεται, όπως σαμπουάν και κρέμες περιποίησης δέρματος.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι το λειτουργικό της κόστος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% την τρέχουσα οικονομική χρήση, καθώς ανακαινίζει τα καταστήματά της και τα συστήματά τους, ενώ προσθέτει περισσότερα καταστήματα σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων. Η κερδοφορία θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα «στάσιμη», καθώς η εταιρεία μειώνει τις τιμές πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται, πλησιάζοντας τις αντίστοιχες χαμηλότερες των σούπερ μάρκετ, καθώς αγοράζει εμπορεύματα φθηνότερα από τους προμηθευτές της, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Τα προ φόρων κέρδη, τη χρονιά που έληξε στις 31 Μαρτίου, ήταν περίπου 475 εκατ. λίρες Αγγλίας και διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων της εταιρείας την 1η Μαρτίου. Ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και οι αυξήσεις του κόστους αναδιοργάνωσης, θα οδηγήσει την εταιρεία κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη και φέτος.

Η πρόταση πώλησης του Boots Healthcare International, του τμήματος παραγωγής φαρμάκων, όπως του Nurofen, των Strepsils και της Clearasil, θα καταστήσει την Boots ικανή, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων της.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε επίσης σήεμρα, ότι σχεδιάζει να αντλήσει 250 εκατ. λίρες μέσω αυτής της πώλησης. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους της.

Οι μετοχές της φέτος έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 5,5%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, στα περίπου 4,56 δισ. λίρες Αγγλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα