Φιλιππίνες: Αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 11:04

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων, την πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμά της, πέσο και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η Bangko Sentral ng Pilipinas, αύξησε τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες στο 9,25% και τον δείκτη στον οποίο δανείζεται από αυτές, στο 7%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της, Amando Tetangco, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μανίλα. Εξι από τους 10 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την απόφαση.

Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, ενδέχεται να αποθαρρύνουν το δανεισμό, τις δαπάνες και τις επενδύσεις, καθιστώντας δυσκολότερα τα πράγματα για την κυβέρνηση, να επιτύχει τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης με ρυθμό 6,3% φέτος, μετά την ανάπτυξη με ρυθμό 6,1% το 2004. Η ταχύτερη ανάπτυξη απαιτείται, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα κράτος, που έχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας, από τις συνολικά 14 οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τον περασμένο μήνα, ο Tetangco, είχε πει, ότι οι Φιλιππίνες πρέπει να αρχίσουν να αυξάνουν το κόστους δανεισμού, μετά την αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που καθιστούν τα περιουσιακά στοιχεία σε πέσος, λιγότερο ελκυστικά. Το νόμισμα, υποχώρησε 1,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από τις 14 Μαρτίου που έφθασε στα 53,97 και τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 20 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα