Ε.Ε.: Νόμος της Βρετανίας καταστρατηγεί αντίστοιχο της κοινότητας

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως μετέδωσε το Bloomberg News
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 13:23

ΝΟΜΟΣ της Βρετανίας, που απαγόρευσε στο Marks & Spencer Group Plc να μετατοπίσει τις ζημίες ξένων θυγατρικών του έναντι των κερδών του στη Βρετανία, παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο του ανώτατου δικαστηρίου της Ε.Ε.

Η Marks & Spencer, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ενδυμάτων της Βρετανίας, επιδιώκει την επιστροφή περισσοτέρων των 30 εκατ. λιρών Αγγλίας (56 εκατ. δολ. ΗΠΑ), καθώς είναι αντίθετη, με το ότι θα έπρεπε να επιτρέψει την έκπτωση των ζημιών από τα παραρτήματά της στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μια νίκη της εταιρείας στην υπόθεση, ενδέχεται να αναγκάσει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να αποδώσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες.

Ο νόμος της Βρετανίας δεν εναρμονίζεται με τον νόμο της κοινότητας», ανέφερε ο Poiares Maduro, γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο, στη σημερινή του έκθεση των 28 σελίδων. Ο κανονισμός, ο οποίος θα ακολουθήσει, την έκθεση, θα εφαρμοστεί στο περίπου 85% των περιπτώσεων, αργότερα μέσα στο έτος.

Περίπου 300 άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BT Group Plc, της Caterpillar Inc. και της BNP Paribas SA, ενδέχεται να εγείρουν ξεχωριστές αξιώσεις στη Βρετανία. Οι φορολογικές αρχές του Ανώτατου Δικαστηρίου, διαχωρίζουν τα εσωτερικά από τα εξωτερικά παραρτήματα των εταιρειών, όπως αναφέρεται στην έκθεση. ¶λλος ένας όμιλος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Wal-Mart Stores Inc., της Ford Motor Co. και της PepsiCo Inc., ετοιμάζονται να κάνουν ανάλογες ενέργειες.

Η Marks & Spencer διαφώνησε την 1η Φεβρουαρίου, ακούγοντας ότι ο νόμος της Βρετανίας, καταστρατηγεί το νόμο των 25 χωρών μελών της Ε.Ε.

Ο Maduro, είπε, ότι η Βρετανία μπορεί να σταματήσει τις εταιρείες από την έκπτωση των ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ξένο τμήμα μιας εταιρείας μπορεί να μετατοπίσει τις ζημίες, στη χώρα, αλλά και στην έδρα της μητρικής της εταιρείας.

«Το πλεονέκτημα από την ανακούφιση αυτή, θα είναι το ότι οι ζημίες των ξένων θυγατρικών δεν μπορούν να έχουν πλεονεκτική φορολογική μεταχείριση, στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένες», συμπλήρωσε.

Οι εκπτώσεις φόρων, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, ενδέχεται να είναι το επόμενο βήμα, εάν το δικαστήριο υπερασπιστεί το αίτημα της Marks & Spencer, σύμφωνα με τον δικηγόρο, εξειδικευμένο σε φορολογικά θέματα, Howard Liebman της Jones Day, στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από την ακροαματική διαδικασία του Φεβρουαρίου.

Όλα τα μέλη της Ε.Ε. των 15, εκτός της Δανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, ενδέχεται να χάσουν πολλά δισ. ευρώ από τα έσοδά τους, συμπλήρωσε. Οι χώρες που εισήλθαν στην Ε.Ε. τον Μάϊο του 2004, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, κατέληξε.

Οι απώλειες των εσόδων θα έρθουν σε μια άσχημη ώρα. Η διεύρυνση της ανεργίας και ο περιορισμός της επέκτασης, θα ωθήσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, πάνω από το όριο της Ε.Ε., στο 3% επί του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την Ε.Ε. στις 4 Απριλίου. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, χαλάρωσαν τους κανόνες, επιτρέποντας στις χώρες με υψηλό έλλειμμα να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Hans Eichel, είπε τον Φεβρουάριο σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Handelsblatt», ότι μία απόφαση υπέρ της Marks & Spencer, θα θέσει σε κίνδυνο τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα ευρύ σχέδιο, προκειμένου να περιορίσει την επίδραση από τα χαμένα έσοδα.

Η Marks & Spencer επεκτάθηκε από την βρετανική αγορά και δημιούργησε θυγατρικές στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, αυτά τα παραρτήματα, δημιούργησαν μεγάλες και αυξανόμενες ζημίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικαστηρίου. Στις αρχές του 2001, η εταιρεία, αποφάσισε να κλείσει αυτές τις εταιρείες.

Μεταξύ του 1998 και του 2001, η εταιρεία προσπάθησε να μετατοπίσει τις ζημίες μέσω ανακουφιστικών φόρων υπό τον βρετανικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει σε μέλος ομίλου βρετανικών εταιρειών, να μεταφέρει τις ζημίες του σε ένα άλλο μέλος, μια διαδικασία γνωστή ως ενοποίηση φόρων. Το αίτημα, απερρίφθη. Οι βρετανικές αρχές, είπαν, ότι όμιλος μπορεί να απαλλαγεί μόνο για τις ζημίες στη Βρετανία. Η Marks & Spencer, προσέφυγε στο δικαστήριο, επικαλούμενη ότι η νομοθεσία βλάπτει τις επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές εκτός χώρας και καταστρατηγούν το νόμο της Ε.Ε. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, παρέπεμψε την υπόθεση σε δικαστήριο της Ε.Ε.

Ο αριθμός της υπόθεσης είναι: C-446/03 Marks & Spencer Plc κατά των εποπτικών αρχών φορολογίας της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα