Μικρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν τόσο την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα, όσο κυρίως, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,33% στις 584,66 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,62% στις 1.545,61 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,65% στις 497,76 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,54%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,69%, η Eurobank κατά 0,77% και η Alpha Bank κατά 0,64%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΕΥΔΠΑ, Τιτάνα και Coca - Cola HBC ενισχύονται κατά 1,20% ενώ πέριξ του 0,75% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Grivalia Properties, Viohalco, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 0,67% και της Folli-Follie κατά 0,40%.
Οι επενδυτές έχουν «ρίξει» το βάρος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας - Τρίτη ή Τετάρτη. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με στόχο και ευχή όλων, να αποτελεί το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να κομίσει μήνυμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και στήριξης της κυβέρνησης.
Ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec, αναφερόμενος στην ευρύτερη εικόνα του Χ.Α., σημειώνει τα εξής: «Η μείωση της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, συνδέεται με τους περιορισμένους όγκους συναλλαγών και την επενδυτική απραξία, εν αναμονή σημαντικών ειδήσεων σχετικά με την πορεία της Αξιολόγησης και τη διαχείριση του χρέους. Η μείωση του "ρίσκου Χώρας", όπως αποτυπώθηκε από την ανοδική τάση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί σχετική αισιοδοξία για τη συνέχεια».
Την ίδια ώρα, καθαρά κέρδη εννεάμηνου, ύψους 159,1 εκατ. ευρώ, προβλέπει η Piraeus Sec για τη Μότορ Όιλ (-26%), ενώ για το γ’ τρίμηνο τα κέρδη του Ομίλου εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε 58,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 26%. Στη σχετική έκθεση διατηρείται η τιμή-στόχος των 13,5 ευρώ και η σύσταση outperform για τον τίτλο της εισηγμένης.
Παράλληλα, σε έκθεση της Επενδυτικής Τράπεζας, υπάρχει πρόβλεψη για μετά από φόρους κέρδη της Eurobank, ύψους 131 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο του 2016. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,162 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, τα κέρδη της τράπεζας θα ανέλθουν στα 24 εκατ. το γ’ τρίμηνο.
Τέλος, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών χαρακτηρίζει τα έσοδα του ΟΤΕ η Goldman Sachs, σχολιάζοντας πως η θετική έκπληξη των αποτελεσμάτων οφείλεται (κυρίως) στο κομμάτι της εγχώριας σταθερής. Παράλληλα προβλέπει πως τα ισχυρά μεγέθη της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αλλά και η σταθεροποίηση στη Ρουμανία θα στηρίξουν τη μετοχή του Οργανισμού. Τιμή - στόχος για τον τίτλο του ΟΤΕ παραμένουν τα 11,6 ευρώ.
naftemporiki.gr