Την Τρίτη η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2005 17:22
UPD:17:27

Την Τρίτη 12 Απριλίου στη Σόφια, υπογράφεται η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Αντρέϊ Βντόβιν και Στέφαν Στογιάνοφ.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 285 χλμ, το κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 750-800 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα στενά του Βοσπόρου απ' όπου μεταφέρονται τώρα με τάνκερ τα πετρέλαια της περιοχής.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό με τα λοιπά ενεργειακά δίκτυα που σχεδιάζονται στην περιοχή (διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αεριού με το τουρκικό και το ιταλικό, αγωγός φυσικού αερίου Δυτικών Βαλκανίων, περιφερειακή αγορά ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης και Εύξεινου πόντου), καθιστούν την χώρα μας ενεργειακό κόμβο.

Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου), ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιρειών.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα