Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γ.Δ. σε διόρθωση παράλληλα με τα διεθνή

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 14:57
UPD:15:03
Nikos Libertas / SOOC

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα κέρδη από την ανατροπή της πτωτικής δυναμικής που ίσχυσε διεθνώς μετά την εκλογή Τραμπ και έχει φέρει μικρές απώλειες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αλλά μεγάλες στις αγορές ομολόγων που για δεύτερη μέρα εμφανίζουν άνοδο των αποδόσεων του κρατικού χρέους. Έτσι, στο πρώτο μέρος έχουμε μικτή εικόνα στο ταμπλό αντίθετα από χθες. Οι  θεσμικοί επέβαλλαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον  μέτριας έντασης μετά την έναρξη και ακολούθησε μια  εκτίναξη. Αυτή έφερε την εγγραφή του μέγιστου μέρας.

Αυτό το rebound που εκδηλώθηκε μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών, και όρισε το μέγιστο για τους ΓΔ και 25άρη στις 11:40 που ήταν οι 589,54 μονάδες και οι 1560,09 αντίστοιχα. Το κατώτερο εμφανίστηκε στις 13:22 και ήταν κάτω από τις  584 μονάδες και τις 1544 αντίστοιχα. Οι μεταβολές του ΓΔ λοιπόν κινήθηκαν από το -0,55% ως το +0,50% και κατόπιν του έδωσαν πορεία πλάγια μόνιμα ωστόσο κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε απόλυτη ταύτιση στις διακυμάνσεις με την πορεία του τραπεζικού δείκτη, με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του ο ΓΔ  περισσότερες από επτά φορές. Στην προσπάθεια ανόδου εν μέσω μέτριας πτώσης στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παίρνουν μέρος λίγοι αλλά σημαντικοί κλαδικοί δείκτες. Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί ξανά φρένο στην πτώση, μετά το ελάχιστο που εμφανίστηκε χωρίς όμως να περνά ο ΓΔ εύκολα πάνω από τις 585 μονάδες. Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης , αλλά χαμηλότερα, με τζίρο αδύναμο σε σύγκριση με τον χθεσινό. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 14:46 ξεπερνούσε τα 18,200 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά δεν υπήρχαν συναλλαγές που αφορούσαν πακέτα.

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πλάγια πορεία από τις 13: 20 με κίνηση σε αρνητικό πεδίο Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με ορισμένες από τις αγορές του ευρώ στο αρνητικό πεδίο σταθερά και άλλες με κέρδη και ανοδική προοπτική για τη συνέχεια. Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για συγκρατημένο ξεφόρτωμα  στις τραπεζικές μετοχές καθορίζει τάση με πολλούς κλαδικούς δείκτες σε μικρή πτώση.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με μηδενικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον ΓΔ με μικρή μεταβολή, κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με πτώση χαμηλής ορμής  για αρκετά blue chip. Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μικτές μεταβολές μετά από νευρικό ανοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,38%, ο CAC -0,64% και για τον FTSE100 πτώση -1,26%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,43% για τον S&P500 και -0,21% για τον Dow.

Στις 14:49 ο τζίρος ήταν 18,364 εκατ. ευρώ κατώτερος έναντι του μέσου τζίρου της εβδομάδας και κατώτερος του χθεσινού. Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,33% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 585,08 μονάδες, και -0,59% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,51%.  Η αξία των πακέτων είναι 0,000 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 31 και των πτωτικών 42 με αμετάβλητες τις 21. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των Τραπεζών, εκτός αν με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα