Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 10:56
UPD:10:58
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τόσο τις διεθνείς εξελίξεις, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τις εσωτερικές διεργασίες για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 586,99 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,02% στις 1.553,53 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,15 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,69% στις 510,02 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει κέρδη κατά 0,76% και η Alpha Bank κατά 0,63%. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές σε 0,189 και 0,150 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2% ενώ στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 1,47% και της Aegean κατά 0,96%.

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου καθορίζεται σήμερα τόσο από τις διεθνείς αγορές, όσο και από το εσωτερικό μέτωπο. Παραμένοντας σε ρυθμούς Τραμπ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκκίνησαν με συγκρατημένα κέρδη, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,50%. Το πρωί, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Όσον αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις, προς εκτόνωση φαίνεται πως βαίνει η διαμάχη ΔΝΤ - Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος, καθώς ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, εμφανίστηκε συναινετικός κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση, αφήνοντας «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΝΤ και Αθήνα επιθυμούν έναν «καθαρό διάδρομο» για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα, διαμήνυσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας ότι συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου αποτελεί «το είδος της ελάφρυνσης χρέους που πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον». Aς σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, ξεκινάει ο δεύτερος γύρος επαφών μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, για τη β' αξιολόγηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί προς το παρόν την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, αλλά στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν τους τελευταίους μήνες. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, η διευθέτηση του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι οι εξελίξεις που μπορούν να απεγκλωβίσουν το Χ.Α. από το τέλμα των τελευταίων μηνών και να αλλάξουν τα επίπεδα διακύμανσης των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ θα δώσουν και την ώθηση που χρειάζεται η πραγματική οικονομία.

»Η λήξη των εκκρεμοτήτων με τις διοικήσεις των τραπεζών και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν πρέπει να καθυστερήσει ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Θετικό σημάδι η μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων στις τελευταίες συνεδριάσεις και οι δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls» σχολιάζει από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση της τάξης του 11% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Aegean, καθώς διαμορφώθηκαν σε 74,9 εκατ. ευρώ, έναντι 67,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε επίπεδο εννεάμηνου, η κερδοφορία ανήλθε σε 51,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 38% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 3% σε 819,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 22% στα 93,7 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα