N. Sawiris: «Προφανώς θα συγχωνευθούν Wind και Orascom»

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2005 14:18
UPD:14:56

ΘΑ συγχωνευθεί – κατά πάσα πιθανότητα – η μη κερδοφόρα εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας, Wind SpA, για την εξαγορά της οποίας ο δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris, προσέφερε το ποσόν των 12 δισ. ευρώ (15,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), με την Orascom Telecom Holding SAE, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου.

O δισεκατομμυριούχος Αιγύπτιος, Naguib Sawiris, λέει ότι θα συγχνωνευτούν οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών Orascom και Wind.

Η Weather Investments, το προσωπικό «όχημα» επενδύσεων του Sawiris, κάνει την προσφορά του μαζί με τo IPE-Ross, ένα κεφάλαιο που στηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Philippe Nguyen και ο Wilbur Ross, o πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων των ΗΠΑ WL Ross & Co. Ο Sawiris, είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Orascom.

O Sawiris θέλει να αποκτήσει την Wind, τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας της Ιταλίας και την υπ' αριθμόν τρίτη ασύρματης, προκειμένου να δημιουργήσει μια πανμεσογειακή εταιρεία, όπως είχε πει, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 3 Απριλίου, στο Κάϊρο. Με τον συνδυασμό των Orascom και Wind, θα υπάρχει μεγάλη σταθερότητα μετά τη μείωση του χρέους της εταιρείας, συμπλήρωσε. Η Orascom, δραστηριοποιείται σήμερα σε οκτώ αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Η προσφορά του ομίλου Sawiris, είναι υψηλότερη της αντίστοιχης των 11,5 δισ. ευρώ, που προσφέρει για την Wind όμιλος, με επικεφαλής την αμερικανική εταιρεία Blackstone Group LP., σύμφωνα με ανθρώπους, που γνωρίζουν το σχέδιο αυτό, στις 25 Μαρτίου.

Η Enel SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας, θέλει να πουλήσει την Wind, που εδρεύει στη Ρώμη, και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον κλάδο του φυσικού αερίου και της ενεργείας. Το διοικητικό συμβούλιο της Enel, εξέτασε τις δύο προσφορές στις 6 Απριλίου και ενδέχεται να τις επανεξετάσει στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 12 Απριλίου.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Enel θα συναντηθούν αύριο, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα πουλήσουν την εταιρεία στην Weather, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Sole/24».

Η Wind, η οποία ακολουθεί την Telecom Italia SpA στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας της Ιταλίας, είχε χρέος ύψους 6,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2004.

Διατηρώντας μερίδιο τουλάχιστον 37% στην Wind, η Enel θα μπορεί να εκπίπτει φόρων, που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλει με την πώληση ολόκληρης της επιχείρησσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικών της Enel, Fulvio Conti, στις 31 Μαρτίου.

Ο Sawiris, 50 ετών, είπε ότι η Weather Investments, αξιολόγησε την Wind στα 12 δισ. ευρώ. Ο όμιλος Sawiris κάνει τη δεύτερη προσφορά του, μετά την απόρριψη της πρώτης, που είχε καταθάσει στην Enel τον Δεκέμβριο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα