Ιαπωνία: Διεύρυνση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 07:59

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ διεύρυνση σημείωσε το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο, καθώς τα κέρδη από τις επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν και οι ιαπωνικές εταιρείες εισέπραξαν περισσότερα από δικαιώματα.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε 10%, φθάνοντας στο 1,66 τρισ. γιέν (15, 4 δισ. δολ. ΗΠΑ) – εποχιακώς προσαρμοσμένο – από 1,51 τρισ. γιέν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στο 1,39 τρισ. γιέν.

Οι αποδόσεις από επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογο, καθώς η Federal Reserve των ΗΠΑ αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, βοηθούν στη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη στιγμή που οι εξαγωγές των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Konica Minolta Holdings Inc., μειώνονται. Η υποχώρηση του γιέν σε ποσοστό 4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ενδέχεται να τονώσει περαιτέρω τις αποδόσεις των επενδύσεων στο εξωτερικό που γίνονται σε εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με τον Peter Morgan, οικονομικό αναλυτή.

Τον Φεβρουάριο, τα έσοδα από τις επενδύσεις στο εξωτερικό, αυξήθηκαν 6,3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, φθάνοντας τα 901,7 δισ. γιέν. Οι Ιάπωνες επενδυτές κατέχουν κατείχαν τον Ιανουάριο αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 701,6 δισ. γιέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

H Federal Reserve στις 22 Μαρτίου, προχώρησε στην έβδομη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 2,75%. Το γιέν περιόρισε τις απώλειές του μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων. Διαπραγματεύθηκε στα 108,37 έναντι του δολ. των ΗΠΑ στις 11:39' π.μ., ώρα Τόκυο, από 108,52 γιέν. Στις 8 Απριλίου το γιέν διαπραγματεύθηκε έναντι του δολ. στα 108,23.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα