«Αντιστάθηκε» στον... Τραμπ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 18:13
UPD:18:17
SOOC/Nikos Libertas

Σταθεροποιητικά τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδρώντας ψύχραιμα στην εκλογική νίκη του Nτόναλντ Τραμπ, χάρη και στην εξομάλυνση των διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -0,05% και τις 581,92 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,21% στις 1.540,01 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 40,09 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 39 ενισχύθηκαν, 47 υποχώρησαν και 28 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,16% στις 494,15 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη κατά 1,09% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,67%. Αντίθετα, η Eurobank κατέγραψε απώλειες κατά 0,97% και η Alpha Bank διατηρήθηκε σταθερή στα 1,540 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτορα διολίσθησαν κατά 1%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώθηκε η πτώση για τις ΕΛΠΕ και Μυτιληναίο. Στον αντίποδα, ανοδική αντίδραση εμφάνισε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,57%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο - όπως είναι φυσικό - επηρεάστηκε από το διεθνές κλίμα, καθώς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ επιφέρει αναταράξεις στις διεθνείς εκλογές. Μάλιστα, το πρωί η «βουτιά» για τον Dow Jones άγγιξε τις 800 μονάδες.

Σταδιακά ωστόσο, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και η πτώση σε μετοχές, πετρέλαιο και δολάριο περιορίστηκε σε εύλογα επίπεδα. Ενδεικτικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αυτή την ώρα, ενισχύονται κατά 0,50% ενώ οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται ήπια πτωτικά.

Στην εσωτερική ειδησεογραφία, ύφεση 0,3% για το 2016 και ανάπτυξη 2,7% για το 2017 αναμένει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Οικονομικές Εκτιμήσεις της Επιτροπής. Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016 και θα επιταχυνθεί σημαντικά το 2017 (+2,7%) και το 2018 (3,1%), επισημαίνει μεταξύ άλλων, η Κομισιόν και προσθέτει ότι η ανάπτυξη θα εδραστεί κυρίως, στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, ως απόρροια της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης και της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών μεγεθών.

H Επιτροπή θεωρεί ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα προέλθουν από την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Στο θετικό κλίμα θα συνεισφέρει και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, χάρη στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Όσον αφορά το θρίλερ της Εθνικής Τράπεζας, ο Παναγιώτης Θωμόπουλος εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, με ψήφους 12-1, εξέλιξη η οποία αίρει το διοικητικό αδιέξοδο και εξομαλύνει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τέλος, την ολοκλήρωση του Data Center της Coca - Cola HBC ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, φέρνοντας εις πέρας μία επένδυση, συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ. Το Data Center κατασκευάστηκε και παραδόθηκε με απόλυτη επιτυχία, εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, εξυπηρετώντας τις 28 χώρες, στις οποία δραστηριοποιείται η Coca - Cola HBC.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα