Merrill Lynch: Πρώτη στον κλάδο αγοραπωλησίας μετοχών

Καθαίρεσε την Morgan Stanley από τη θέση αυτή το α' τρίμηνο
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 09:45

THN πρώτη θέση στον κλάδο της αγοραπωλησίας μετοχών, κατέλαβε το πρώτο τρίμηνο η Merrill Lynch & Co., καθαιρώντας την Morgan Stanley, ενώ ενδέχεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση από την ανταγωνίστριά της, της οποίας τα πρώην στελέχη έχουν επιδοθεί σε μία μάχη για την απομάκρυνση του εκτελεστικού της διευθυντή Philip Purcell.

Η επιστροφή της Merrill, της μεγαλύτερης φίρμας αγοραπωλησίας μετοχών στην πρώτη θέση από το 2001, βοηθά τον εκτελεστικό της διευθυντή E. Stanley O'Neal να στηρίξει τη θέση του στη Wall Street, όπου η ανάπτυξη των κερδών μπορεί να υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο, εξ αιτίας της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο O'Neal, ενδέχεται να πει στις 19 Απριλίου ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 6%, φθάνοντας στο 1,17 δισ. δολ. ή 1,18 δολ. ανά μετοχή, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με 16 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial.

Η κατάταξη της Merrill Lynch σε αυτήν τη θέση, σε μια αγορά ύψους 400 δισ. δολ. διεθνώς, πέρυσι, αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα της αναρρίχησης του 53χρονου Stanley O'Neal. Από τη στιγμή που προήχθη σε πρόεδρο το 2001 και εκτελεστικό διευθυντή το επόμενο έτος, ο O'Neal, κατήργησε 17.000 θέσεις εργασίας, αύξησε τις αποδόσεις στις μετοχές κατά περίπου 15% από το χαμηλότερο ποσοστό του 3% και εμφάνισε πέρυσι καθαρά κέρδη ρεκόρ, ύψους 4,4 δισ. δολαρίων.

«Η Merrill είναι σε καλύτερη θέση απ'ό,τι η Morgan Stanley αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Michael Chren, ο οποίος διαχειρίζεται 625 εκατ. δολ. με την Armada Large Cap Value Fund στο Κλήβελαντ των ΗΠΑ και κατέχει μετοχές της Merrill Lynch και της Morgan Stanley, συμπληρώνοντας: «Ο O'Neal είναι 100 φορές καλύτερος από τον Purcell».

Ο O'Neal, αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη, ενώ ο Purcell, 61 ετών, είπε σε συνέντευξή τους στις 30 Μαρτίου, ότι η Morgan Stanley έχει το καλύτερο όνομα στον κλάδο της αγοραπωλησίας μετοχών και δεν θα υπάρχει ισάξιά της μέσα στην επόμενη πενταετία.

Παρά την αναστάτωση, η Morgan Stanley είναι ακόμη η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία της Wall Street σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και στη δημόσια εγγραφή εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα