MG Rover: Δάνειο 12,3 εκατ. δολ. για την αποφυγή απολύσεων

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 11:18

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ να χορηγήσει δάνειο ύψους 6,5 εκατ. λιρών (12,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ), η βρετανική κυβέρνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία MG Rover Group Ltd., προκειμένου να αποφευχθεί η απόλυση εργαζομένων. Η εταιρεία, χάνει 24 εκατ. λίρες τον μήνα, σύμφωνα με τους διοικούντες.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει τα κεφαλαία εκείνα που απαιτούνται στη διοίκηση, προκειμένου να βοηθήσει την εταιρεία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της», ανέφερε η γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βρετανίας, Patricia Hewitt, σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η MG Rover με 100 χρόνια ζωής, ανέστειλε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Λόνγκμπριτζ στις 7 Απριλίου, καθώς οι προμηθευτές σταμάτησαν να φορτώνουν εξαρτήματα, μετά την αποτυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας να κλείσει μια συμφωνία με την κινεζική Shanghai Automotive Industry Corp. Η MG Rover, απασχολεί περίπου 6.100 εργαζομένους και άλλους 25.000 στην Κεντρική Αγγλία, που συνδέονται με τους προμηθευτές.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, διόρισε την PricewaterhouseCoopers LLP να διοικήσει την MG Rover Group και τις μηχανές Powertrain την περασμένη Παρασκευή, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να της χορηγήσει δάνειο ύψους 100 εκατ. λιρών Αγγλίας (187 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Και οι δύο εταιρείες χάνουν από 20-25 εκατ. λίρες μηνιαίως, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της PricewaterhouseCoopers, συμπληρώνοντας, ότι, το δάνειο από το κράτος θα στηρίξει την εταιρεία, που θα μπορέσει να πληρώσει τους υπαλλήλους της για μία ακόμη εβδομάδα.

Η Hewitt είπε, ότι η κυβέρνηση της χώρας, που θα έχει εκλογές στις 5 Μαΐου, θα εργαστεί μαζί με τη διοίκηση της εταιρείας και τα σωματεία των εργαζομένων για μία νέα πρόταση προς την κινεζική εταιρεία, ενώ θα σκεφθεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω δανεισμού, καθώς υπάρχει ακόμη πιθανότητα να κλειστεί μια συμφωνία.

Η MG Rover ήθελε να συνδεθεί με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της, να δημιουργήσει νέα μοντέλα αυτοκινήτων και να αντιστρέψει τη μείωση των πωλήσεων των σπορ και των επιβατικών της αυτοκινήτων. Η Bayerische Motoren Werke AG πούλησε την MG Rover το 2000 σε τέσσερις επενδυτές, καθώς η εταιρεία μέσα σε έξι χρόνια εμφάνισε ζημίες 6 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Tony Blair, προσέφερε 40 εκατ. λίρες Αγγλίας για να βοηθήσει τους προμηθευτές της MG Rover Group Ltd. καθώς η εταιρεία ζήτησε την προστασία από τους δανειστές της. Ο ίδιος είπε, ότι η συμφωνία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ακόμη πιθανή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα