Σε ρυθμούς... Τραμπ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 10:56
UPD:14:02
SOOC/Nikos Libertas

Στα επίπεδα των 575 μονάδων διολισθαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα απόνερα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ είναι αδύνατο να αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,15% στις 575,49 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,94% στις 1.522,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,52 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, επτά ενισχύονται, 35 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 3,83% στις 474,48 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 3,28%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,03%, η Eurobank κατά 4,08% και η Alpha Bank κατά 3,25%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 3,50% ενώ στο 2,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Viohalco, Folli-Follie και ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 1,90%, τα ΕΛΠΕ κατά 1,96%, η Motor Oil κατά 1,64% και η Aegean κατά 1,61%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται δυσμενώς - όπως είναι φυσικό - από το διεθνές κλίμα, καθώς η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ επιφέρει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς εκλογές. Ενδεικτικά, στην προαγορά (premarket) της Wall Street, ο Dow Jones «βουλιάζει» κατά 2,78% (509 μονάδες) στις 17.776 μονάδες, ενώ στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,21% στις 327 μονάδες.

Σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώνονται οι απώλειες για DAX, CAC 40 και FTSE 100. Το πρωί, ισχυρότατες πιέσεις ασκήθηκαν και στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 5,36% και ο νοτιοκορεάτικος Kospi διολίσθησε κατά 2,25% στις 1.958 μονάδες.

Στην εσωτερική ειδησεογραφία, πέντε παρεμβάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και το «κούρεμα» (έστω και μικρού μέρους όπως αναφέρεται), ζητεί μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Στην έκθεση ασκείται κριτική για το γεγονός ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκέλος των εσόδων, εκφράζεται η πρόβλεψη ότι θα επιτευχθούν οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς, ενώ για τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 2017 αναφέρεται ότι «δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων».

Όσον αφορά το θρίλερ της Εθνικής Τράπεζας, για τις 11.00 το πρωί έχει οριστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, στην οποία θα κριθεί η έκβαση της διοικητικής κρίσης που εξελίσσεται τις τελευταίες επτά ημέρες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό άνω του 40%, έχει επιφυλαχθεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μετά το τέλος του δ.σ.

Αργά χθες το βράδυ όμως, σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελίξεις, επιτεύχθηκε συμβιβασμός με θεσμική παρέμβαση, ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση σε σώμα του δ.σ. της Εθνικής με πρόεδρο τον Π. Θωμόπουλο σε υλοποίηση της αρχικής απόφασης που πυροδότησε την κρίση, χωρίς να υπάρξουν παραιτήσεις, και να εκτονωθεί επί του παρόντος η κρίση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα