E.E.: Υιοθετήθηκε το πρώτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2005 17:12

Το πρώτο πακέτο προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης χωρών των δυτικών Βαλκανίων, την περίοδο 2000-2006, υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος για την Ανασυγκρότηση, Ανάπτυξη και Σταθερότητα (CARDS), έχει εγκριθεί για το 2005 ενίσχυση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για την ΠΓΔΜ, 184 εκατ. ευρώ για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και 54 εκατ. ευρώ για το Κόσοβο. Για την Αλβανία, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη τα εν λόγω προγράμματα είναι ακόμα υπό συζήτηση και πρόκειται να εγκριθούν μέσα στο 2005.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ευρωπαϊκή ενίσχυση προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχει προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές συνθήκες και ως εκ τούτου το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί από την ανοικοδόμηση των υποδομών στην ανάπτυξη των κρατικών θεσμών και στη σταδιακή προσέγγιση με τους ευρωπαϊκούς. Επομένως, η οικονομική βοήθεια στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της έννομης τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 2000-2006 η συνολική κοινοτική ενίσχυση για τις χώρες των Βαλκανίων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, γενικότερος στόχος του κοινοτικού προγράμματος CARDS είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, ΠΓΔ της Μακεδονίας, Σερβία & Μαυροβούνιο και Κόσοβο) στη διαδικασία Σταθερότητας και Συνεργασίας, το οποίο αποτελεί πολιτική της ΕΕ για τις χώρες αυτές μέχρι την ενδεχόμενη ένταξή τους στην ΕΕ. Όσον αφορά την Κροατία, της οποίας η υποψηφιότητα για ένταξη θεωρήθηκε δεδομένη, πρόκειται να επωφεληθεί από την οικονομική ενίσχυση της προενταξιακής περιόδου, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμά της να συμμετέχει στα περιφερειακά προγράμματα CARDS.

Πηγή Εuropean Commission, ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα