Από την έντυπη έκδοση
Αν η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στην Ινδία είχε ως στόχο να δείξει ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνυόμενη σε πρωταθλήτρια του ελεύθερου εμπορίου, μάλλον απέτυχε παταγωδώς.
Γιατί η Βρετανή πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν απέφυγε την αντιπαράθεση με τον Ινδό ομόλογό της, Ναρέντρα Μόντι, στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και δεν διασφάλισε, όπως ήλπιζε, προσωπική συνάντηση με τους επικεφαλής της Tata, ινδικού κολοσσού με ισχυρή παρουσία στην Αγγλία. Παρά τις δηλώσεις των δύο ηγετών για τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και τις προοπτικές συνεργασίας, δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία η κα Μέι θα μπορούσε να παρουσιάσει ως επιτυχία στο εσωτερικό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Η κα Μέι δήλωσε ανοιχτή σε «ορισμένες βελτιώσεις» στο σύστημα αιτήσεων για βίζα και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα επιταχυνθεί η επιστροφή στη χώρα τους Ινδών των οποίων έχει λήξει η βίζα. Απέρριψε, ωστόσο, το ινδικό αίτημα για ουσιαστικές αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα λειτουργεί μια χαρά, με εννέα στις δέκα αιτήσεις από την Ινδία να γίνονται αποδεκτές. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξετάσει κάποιες βελτιώσεις στο θέμα της βίζας, εάν την ίδια ώρα αυξηθεί η ταχύτητα και ο όγκος της επιστροφής Ινδών, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα» είπε, επιλέγοντας ουσιαστικά να μείνει στη σκληρή γραμμή που ζητούν οι ψηφοφόροι της. Όπως διευκρίνισαν στο Reuters πηγές του περιβάλλοντός της, οι βελτιώσεις θα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα έκδοσης της βίζας και σε καμία περίπτωση με τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για την απόκτησή της.
Ο κ. Μόντι, όμως, έχει άλλη άποψη: «Θέλουμε να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών των δύο χωρών. Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, πρέπει να έχουμε και μεγαλύτερη κινητικότητα ειδικευμένων εργαζομένων» υπογράμμισε και ζήτησε διαδικασίες fast track για τα επαγγελματικά ταξίδια Ινδών στη Βρετανία, αλλά και ελεύθερη κίνηση των φοιτητών. Είναι σαφές ότι το Νέο Δελχί θα επιμείνει στα δύο αυτά αιτήματα κατά τη διαπραγμάτευση της όποιας νέας εμπορικής συμφωνίας.
Αν και τα πλεονεκτήματα από μία συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και μία χώρα με πληθυσμό 1,25 δισ. ανθρώπων είναι δυνητικά τεράστια, το εγχείρημα προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει άλλωστε να θυμίσουμε ότι η Ινδία, γνωστή για το βαρύτατα γραφειοκρατικό και πολυδαίδαλο τελωνειακό σύστημά της, διαπραγματεύεται ήδη εδώ και μία δεκαετία τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια προσπάθεια πάντως να θερμάνει το ελαφρώς ψυχρό κλίμα, η κα Μέι υπογράμμισε τις προοπτικές ανάδειξης της Ινδίας σε μεγάλη δύναμη του 21ου αιώνα, σημείωσε ότι στηρίζει την αίτηση της χώρας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποσχέθηκε στενότερη συνεργασία τόσο στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων όσο και στην πάταξη της τρομοκρατίας.