Eurobank: Μεταξύ -0,3% και 0% η μεταβολή του ΑΕΠ το 2016

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 11:39
UPD:11:47
REUTERS/TONY GENTILE

Ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ -0,3% και 0% αναμένει για το σύνολο του 2016 η Eurobank, σύμφωνα με έκθεση για την οικονομική πορεία της Ελλάδος, η οποία υπογράφεται από τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, Πλάτωνα Μονοκρούσο.

Σημειώνεται ότι η προγενέστερη πρόβλεψη της Eurobank ήταν -0,5% (Σεπτέμβριος 2016) και -1% (Δεκέμβριος 2015).

Για το γ’ τρίμηνο του 2016, η τράπεζα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι του β’ τριμήνου του 2016 και κατά 0,4% έναντι του γ’ τριμήνου του 2015. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μικρός θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί και στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Eurobank επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της α΄ αξιολόγησης και η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου έχουν συμβάλει στη σταδιακή ομαλοποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος, μετά τις δραματικές εξελίξεις της καλοκαιρινής περιόδου του 2015.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγησης, χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα, κρίνεται αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και η ενίσχυση της αξιοπιστίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής δύναται να έχουν διττή θετική επίδραση στην οικονομία:

  • στη βραχυχρόνια περίοδο, μέσω ενίσχυσης των επιχειρηματικών προσδοκιών μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής και
  • στη μακροχρόνια περίοδο, μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν θετική συνεισφορά στην παραγωγικότητα και ως εκ τούτου στο ρυθμό μεγέθυνσης του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας. Η πορεία του τελευταίου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα