IBHS: Βελτίωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου καυσίμων

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 10:47
UPD:10:51
REUTERS/Jo Yong hak

Βελτίωση εμφάνισε, κατά τη διάρκεια του 2015, ο εγχώριος κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με ειδική μελέτη της IBHS Α.Ε.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καυσίμων διαμορφώθηκε σε 7,2 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 6,7% ή 450.000 τόνους, έναντι του 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση της αγοράς αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατανάλωση του οποίου αυξήθηκε ραγδαία κατά 43,3%, στους 1,39 εκατ. τόνους, στον απόηχο της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τέλη του 2014.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κίνησης συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμενων δύο ετών, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,9% σε 2,52 εκατ. τόνους, χάρη στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στον αντίποδα, η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε περαιτέρω στους 2,46 εκατ. τόνους, διολισθαίνοντας κατά 2,6% έναντι του 2014.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, τονίζει τα εξής: «Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε το 2015, η εγχώρια ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε περαιτέρω, γεγονός που προήλθε από την άνοδο που σημειώθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θετική παράμετρο αποτέλεσε και η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών του Brent».

Από την πλευρά της, η Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλος της IBHS, υπογράμμισε τα εξής: «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω ανάκαμψη στην αγορά καυσίμων. Η κατανάλωση ωστόσο θα τονωθεί και με την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές λιανικής, ιδίως στη βενζίνη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα